Óriási születésnapi meglepetés az Aradra induló refisek búcsúztatásán

Vissza a címlapra
Óriási születésnapi meglepetés az Aradra induló refisek búcsúztatásán

Október 3-án, szerdán reggel elindult Aradra a Kecskeméti Református Gimnázium elől a kerékpáros csapat. Eddig a szokásos hír... Csakhogy ezúttal óriási meglepetés is történt az ünnepségen. A program elején még a búcsúztatók között állt a 18 éves Makai Béla (12.d), majd hirtelen adtak neki egy formapólót, az édesapja alátolt egy kerékpárt, anyukájától pedig kapott egy megpakolt hátizsákot, és hipp-hopp, azonnal átkerült a búcsúztatottak közé. A legszebb az, hogy Béla a meglepetésről a világon semmit sem tudott.

Ilyen eddig még sosem történt! Pedig 1999. október 3. óta minden évben elindul egy csapat a Kecskeméti Református Gimnáziumból Aradra, hogy leróják kegyeletüket október 6-án az aradi hősök előtt. Irigylik is az itthon maradottak a kiválasztottakat: nem könnyű bejutni a csapatba. Makai Béla is kicsit búslakodva állt a búcsúztatók között. Még akkor sem gondolta, hogy megváltozik a helyzet, amikor a főszervező Szabados László tanár úr a búcsúbeszéd végén kiszólította azzal az ürüggyel, hogy „Van köztünk valaki, aki október 6-án született. Gyere csak ide Makai Béla!"

Ő gyanútlanul kiment és megkapta ajándékba a 2000-es aradi pólót, annak okán, hogy abban az évben született. De Szabados tanár úr folytatta:

- Nem csak ezt, hanem egy másik pólót is adok - és nyújtotta a diák felé azt a pólót, amit kizárólag csak az idei túra kiváltságos résztvevői viselnek. Ha végignézik olvasóink a képgalériát, fogják látni, hogy ekkor már gyanút fogott Béla és igaza lett! Édesapja kitolt a tömegből egy vadonatúj kerékpárt, anyukája pedig hozta a cuccot egy hátizsákban.

Volt ováció...! Nehezen lehetett volna találni ennél tökéletesebb születésnapi meglepetést.

- A fiam semmit sem sejtett az egészből, és alig bírtam néha visszafojtani a nevetésem, amikor vasárnap a heti iskolai programját vázolta. Még sajnálkozott is, hogy ő is nagyon szívesen menne Aradra - mondta a keol-nak Béla édesapja. Aki - szinte hihetetlen - maga is október 6-án született. A közös iskolai-családi titoktartás olyan remek volt, hogy Béla semmit sem vett az előkészületekből észre. Azt sem, hogy - most tanul ugyanis gépkocsit vezetni - édesapja titokban szerdától vasárnapig az összes vezetési gyakorlatát előre lemondta,

Visszatérve az aradi túrára: 1998-ban látta vendégül a Puskás Technikum küldöttségét, a Kecskeméti Református Gimnázium, és akkor fogalmazódott meg, hogy a következő évben ők is csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. 1999. október 3-án szálltak nyeregbe először a református gimnázium diákjai. Azóta már 233 refis diák járta meg a Kecskemét - Tiszaalpár - Csongrád - Szentes - Hódmezővásárhely - Mezőhegyes - Battonya - Arad távot kerékpárral, és rótta le kegyeletét az aradi hősök előtt. Idén már a 20. túra indul. A refisek úgy mondják ez a túra a 2.0-ás túra, ezért idén a 13 végzős diákot 13 11. évfolyamos diák is elkíséri Aradra. Így velük már 260 fős lesz a képzeletbeli aradi kerékpáros család.

Az idei túra abban is eltér a korábbiaktól, hogy a Rákóczi Szövetség támogatásával nemcsak az aradi vértanúkról emlékeznek meg, hanem az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről is. Közösen az aradi Csiky Gergely Főgimnázium diákjaival.

A szerda reggeli búcsúztatáson elsőként Kuti József lelkész tartott Áhítatot, majd Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármesterének köszöntőjét követően Szenes Mártonné igazgatónő mondott beszédet. Ezt követően elhangzott, hogy az aradi kerékpártúrát már teljesítő 233 „öregdiák" közül idén sokan „örökbefogadtak" egy-egy jelenlegi kerékpárost, és adományaikkal segítették, hogy ők is részt vehessenek a túrán. Az örökbefogadó szülők a következők:

Bátori Dániel, Balogh Imre, Dr. Szaszkó Elek, Dr. Ledó Nóra, Dr. Svébis Márk, Gazsó Gábor, Dr. Vass Géza, Tánczos Csaba, Kindl Ádám, Szabó Martin, ifj. Bárdos Péter, Horváth Bence, Tóth János.

A túra résztvevői:

Kecskeméti Református Gimnázium:

12. évfolyam: Bartha Dániel, Blaszák Lilla, Göbölyös Ákos, Hamar Katalin, Jantovics Réka, Kalán Zsuzsanna, Keresztesi Sándor, Konfár Benjamin, Molnár Ábel, Pencz Tamás, Sinkó Anna, Tuska Zalán, Vas Virág Sára + Makai Béla, a születésnapos

11. évfolyam: Bártol István, Csille Lajos, Dékány Henrietta, Dobák Csongor, Ivaskó Zsófia, Labancz Balázs, Mészáros Márton, Nagy Nóra, Németh Anna, Pető Blanka, Porumb András, Rigó Zsombor Márton, Rőfös-Horváth Judit.

Tanárok: Csizmadia Szabolcs, Szabados László, Vass Ernő, Vincze Árpád.

A kerékpáros emléktúrát támogatók: Kecskeméti Református Egyházközség, Kecskeméti Református Gimnázium, Kecskeméti Református Általános Iskola, Kecskeméti Református Kollégium Internátusa, Kecskeméti Református Kollégium Konviktusa, Kecskeméti Református Pálmácska Óvoda, Seres Béla presbiter, Attila Virágszalon, Fotócenter Stúdió, Bortársaság Borszaküzlet, Tóth Mihály filmnyomó, Korte Bt.