Óriási elismerés a Phoenix Mecanonak

Vissza a címlapra
Óriási elismerés a Phoenix Mecanonak

Kecskemét - „A hónap beruházója" lett a Phoenix Mecano Kecskemét Kft - írtuk meg tegnap. Ma újabb részleteket tudtunk meg a magas elismerésről, amit a kiváló kecskeméti cég kapott meg.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter 2013-ban alapította a „Díj a sikeres vállalkozásokért" elismerést azzal a céllal, hogy ismertté tegye a sikeres vállalkozásokat, olyan kiemelkedő, követésre érdemes gyakorlatok bemutatásával, amelyek mintául szolgálhatnak további eredményes vállalkozások megvalósításához. A díj havonként kerül átadásra: „A hónap beruházója", „A hónap kis- és középvállalkozása", illetve „A hónap induló vállalkozása" címmel. A szeptemberi díjátadón a tárcavezető ismét három vállalkozás kimagasló teljesítményét ismerte el. A hónap beruházója díjat a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. nyerte el. A díjat dr. Nagy Zoltán ügyvezető igazgató vette át ünnepélyes keretek között a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2015 szeptember 29-én.

Dr. Nagy Zoltán ügyvezető igazgató köszönőbeszédében így fogalmazott: "A siker felé vezető út mindig építés alatt áll. Döntéseink meghozatalában - a tulajdonosi elvárások mellett - fontos szerepet játszik az ezer család megélhetésének, jövőképének biztosítása, valamint a környezetünkkel szembeni felelősségvállalás. Bízom abban, hogy a jövőben is olyan fejlesztéseket valósítunk meg, amelyekre méltán lehet büszke a Magyar Kormány, Kecskemét városa és szűkebb környezetünk, a Phoenix Mecano kecskeméti közössége. A jövőbeni utunkon Széchenyi István gondolatát megszívlelve haladunk tovább: „Azokból a kövekből, melyek utunkba gördülnek, egy kis ügyességgel lépcsőt építhetünk."

A díjról

A hónap beruházója díjban részesülhet az a beruházó, aki tevékenységével jelentős mértékben hozzájárul a magyar gazdaság és export növekedéséhez, a foglalkoztatottak számának és a hazai beszállítói hányad bővítésére törekszik, diplomást illetve szakképesítéssel rendelkező munkaerőt foglalkoztat, továbbá az elmúlt hónapokban legalább 5 millió euró értékű új beruházást kezdeményezett. A díjazottakat minden hónapban a szakmai zsűri döntése alapján választják ki.

A Phoenix Mecano Kecskemét Kft.  2012-ben alapított kutatás-fejlesztési központjának célja a könnyen kezelhető, energiatakarékos, költséghatékony elektromechanikai szerkezetek előállítása és továbbfejlesztése. A jelenleg 13 fejlesztőmérnököt alkalmazó központ 2012-ben indította el - uniós pályázat megvalósításával - az „Elektromechanikus termékek és azok gyártástechnológiájának kifejlesztése" című projektjét, melyet 2015 első félévében zárt le. A beruházás összköltsége mintegy 1,5 milliárd forint volt. A fejlesztés elsősorban az egészségügyi és bútoripari szektorban használatos ágyak, fotelek emelőrendszereit modernizálta.

A Phoenix Mecano svájci központú vállalatcsoport a kórházi ágyak emelőszerkezeteinek gyártása területén világviszonylatban az első három között található. Magyarországi leányvállalatát, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft-t 1993-ban alapították, ahol mechanikai és elektronikai rendszereket gyártanak, illetve fejlesztenek. A magyarországi gyár az elmúlt két évtizedben elért eredményei alapján a vállalatcsoport legjelentősebb termelőegysége lett. Kecskeméten és Bács-Kiskun megyében működő gazdasági társaságok között a második legnagyobb foglalkoztató, jelenleg mintegy 1000 munkatárssal, 116 ezer m²-en végez gyártó-, logisztikai és kutatás-fejlesztési tevékenységet.  127 millió eurós árbevételével Kecskeméten a harmadik, Bács-Kiskun megyében a 7. helyen áll, Magyarországon pedig az első kétszáz legsikeresebb vállalat között található. Az eddigi beruházások összértéke mintegy 80 millió euróra tehető. A vállalatnál 1993-ban 44-en dolgoztak, az árbevétel akkor 7 millió euró volt.

A Phoenix Mecano Kecskemét Kft. főbb termékcsoportjai közül mozgatás-technikai rendszereket (egy- és kétmotoros emelők), adatbeviteli rendszereket, egyes alkatrészeket (frontfóliák, fóliabillentyűzetek), elektronikai műszerdobozokat, ipari automatizálási rendszereket, védőrácsokat és alkatrészeket (kötőelemek, profilok), valamint egyenáramú motorokat, transzformátorokat és műanyag alkatrészeket kell kiemelni.  A kecskeméti gyár 2013-ban átadott logisztikai központja látja el a Magyarországon, Romániában és Távol-Keleten megtermelt áruk elosztását. Az 5 ezer m²-es, teljesen automata „magasraktár" mintegy 13 ezer raklap számára biztosít helyet. A társaság az elsők között csatlakozott a közép- és felső oktatási duális szakképzéshez saját tanműhely létrehozásával és oktatóanyag kidolgozásával.

További fejlődésüket az új technológiák bevezetésével, a humánerőforrás folyamatos fejlesztésével, a gyártási folyamatok optimalizálásával és az innovációs lehetőségek kiaknázásával kívánják fenntartani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

A hónap beruházója díjat kapta a Phoenix Mecano Kecskemét