Orbán Viktor: az Univer története sikertörténet

Vissza a címlapra

Kecskemét - Amit Szarka Balázs elnök-vezérigazgató úr a beszédében elmondott, az kormányprogramnak is elmegy – mondta Orbán Viktor az Univer kecskeméti üzemavatóján. A miniszterelnök nem csak az Univerről, hanem Kecskemétről is rendkívül dicsérő szavakkal szólt: a beszéd egy részét olvashatják hírportálunkon.  

- Örülök annak, hogy visszaléphetek a gyerekkoromba - kezdte beszédét az Univer üzemavatóján a kormányfő. - Emlékszem, amikor napszámban zsíros kenyér piros arannyal volt az ennivaló. És azokra az egyetemi évekre is emlékszem még, amikor a vizsgaidőszak közben az embernek annyi ideje sem volt, hogy kitegye a lábát a kollégiumi szobájából: akkor szintén piros aranyon élt az ember. Örülök hát, hogy ezt felidézhetem.

Másodsorban azért vagyok most itt Tisztelt Hölgyeim és Uraim, hogy egy sikertörténet, és azok szereplői előtt megemeljük a kalapunkat. Harmadrészt válaszolnom kell az alpolgármester asszony kecskemétiekre vonatkozó megjegyzésére, mert valóban sokadik alkalommal vagyok már itt. Tényleg van valami az Önök városában, és talán a város környékén is - mert ez nem korlátozódik Kecskemét mélyen tisztelt városára -, ami vonzóvá teszi Önöket, és ezeket a településeket, az egyébként másutt született magyar emberek előtt.

Mondtam is a vezérigazgató úrnak, hogy fontos dolog, hogy az itt élő embereknek állandóan - nekem az a benyomásom, hogy állandóan - mozog az eszük. Tehát itt mindenki próbálkozik, gondolkozik, kutat, talál, és nem - mint az országban nagyon sok helyen, munka helyett akarnak valami mással próbálkozni emberek -, itt a munkához kapcsolódva vállakoznak. Ez egy nagyon nagy különbség: ez itt egy alkotó hangulat, alkotó kultúrájú város, és megye. Az ember pedig örül, hogy ha eszes és alkotó vénával megáldott emberek között töltheti az idejét.

Mamám is azzal küldött az egyetemre régen, hogy töltsek minél több időt okos emberek társaságában. Ezt tudom tanácsolni az itt élő fiataloknak is, hogy töltsenek minél több időt azoknak az okos embereknek a társaságában, akik képesek előre vinni Kecskemétet.

Hiszen, amit Szarka Balázs elnök-vezérigazgató úr a beszédében elmondott, az kormányprogramnak is elmegy. Először is azt hallottuk tőle, hogy külföldiből magyar tulajdonúvá tették a gyárat. Mert a kisebbrendűségi érzéssel megvert emberek egy tekintélyes része azt gondolja, hogy ilyen nagy céget üzemeltetni a modern világban meghaladja a magyarok erejét. Hiszen egy német, vagy egy olasz, vagy egy szerencsésebb, amerikai kontinensen született ember több tudással és felkészültséggel rendelkezik. Ezzel szemben az Univer nemcsak visszavette a gyárat, hanem kiderült, hogy pont olyan jól, sőt még sokkal jobban működteti. Mi lehetne egy kormányprogram ennél központibb eleme, mint ez: a bátorság, a tudás, a képesség, amelyről Önök, az Univer bizonyságot tettek.

Beszélt Szarka Balázs vezérigazgató úr arról is, hogy a cég a munkára épül, hogy törődni kell a nyugdíjasokkal, hogy támogatni kell a családokat, fontos a kultúra, a sport, a szakképzés, és fejleszteni kell a céget. Mindezt úgy, hogy helyi erőkre kell támaszkodni.

Valamint kell még három dolog: felkészültség, őszinteség és tisztakezűség. Cinikus világban élünk, amelyben általában nem szokták elhinni, hogy ezeknek az értékeknek a mentén sikeressé lehet válni. Nekünk nem szabad cinikusnak lennünk, nekünk ki kell tartanunk amellett, hogy igenis a felkészültség, az őszinteség és a tisztakezűség sikerre vezethet egy családot, egy várost, sőt mi több, egy hazát is.

És azt is mondták itt a végén, hogy az Univer egyenlő a minőséggel. Egy kormányprogram is ezt kell, hogy mondja: Magyarország egyenlő a minőséggel!

Tisztelt Hölgyeim, és Uraim! Szeretném megköszönni Szarka Balázs úrnak azt a hatalmas munkát, nyilván itt a munkatársakat is említenem kell, amellyel az elmúlt 30 évben felépítették ezt a vállalatot, és nem hagyták el sem jóban, sem rosszban. Végül pedig egy sikertörténetté alakították.Természetesen Önök is tudhatják, hogy egy ilyen látogatás azon kívül, hogy örömet okoz annak, akit meghívnak, arra is lehetőséget adott, hogy megkérdezzem Szarka Balázs urat: szerinte mi az, amit mi a kormány rosszul csináltunk, és mi az, amit jobban kellene csinálnunk, amivel segíteni tudnánk a működésüket. Persze, itt egy sokat próbált vállalatvezetővel van dolgunk, aki nem dől be az első ilyen kérdésnek, de azért csak kiderült, hogy van néhány olyan dolog, amit a kormánynak jobban kellene csinálnia. Meg is állapodtunk abban, hogy úgyis egy Államreform II. program indul majd a következő év elejétől, ami jelentős bürokrácia leépítést is magával hoz. Szabályokat akarunk változtatni, számítunk az Önök, az Univer szakmai együttműködésére. Megfogadva Szarka Balázs úrnak azt a kérését, hogyha ezen túljutunk, akkor legyen stabilabb a jogszabályi környezet is. Mert a kiszámíthatóság a legfontosabb.

Mondanék néhány szót Kecskemét város vezetése, és a cégvezetés kapcsolatáról. Ahhoz, hogy egy város sikeres legyen ma Magyarországon, a legfontosabb dolog, hogy a város vezetői és az adott városban működő cégek vezetői partneri szövetségben legyenek egymással. Ha ez az együttműködő szövetség nem jön létre, akkor hiába a jó adottságok, mert valójában az abban rejlő lehetőségeket az itt élők nem tudják kihasználni. Ehhez az kell, hogy a városi vezetőknek legyen világos elképzelésük a város jövőjéről, amelyben megtalálja a helyét az a vállalat, amely munkát ad az embereknek.

Azt kívánom Önöknek, hogy ahogy az elmúlt években tették, a következő időszakra is válasszanak maguknak olyan város vezetőket Kecskeméten, akik képesek megkötni a stratégiai szövetséget az itt dolgozó vállalatokkal, köztük az Univerrel is.

Ha megengednék, mondanék néhány szót Kecskemét és a kormány kapcsolatáról is.

Önök nem panaszkodhatnak, Önök jó üzletet csináltak a Fidesz-KDNP kormánnyal. A számokból jól látszik, hogy elvittünk innen 16,7 milliárd forint adósságot, és hoztunk helyette 2010 után 85 milliárd forintnyi fejlesztést. És az, hogy soha nem elég a jóból abból is látszik, hogy 2015-től a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága itt fogja felverni a sátrát az Önök városában. És akkor még Önöknek arról a nagy szerencséjükről nem is beszéltem, hogy idevalósi a Nemzeti Bank elnöke. Aki fittyet hányva minden kritikára, eltökélt abban, hogy Kecskeméten közgazdászképzést, méghozzá kivételesen magas színvonalú közgazdászképzést szeretne megvalósítani Önökkel együttműködve.

Visszatérve az Univerre: meg kell említenem, hogy az Univer ma már 1200 főt foglalkoztat. Ez ennyi család kenyerét jelenti. És az elmúlt 5 évben majd 20 milliárd forintnyi adót fizetett be. A Jó Isten tartsa meg a jószokásukat... Jelenleg közel 3,5 milliárd forintnyi árbevételt eredményez a vállalat exportja.Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Ebből kellene több! Az ilyen cégekből kellene több. Ha Magyarországnak lesz 10-12 ezer ilyen vállalata, amelyik képes ekkora exporttevékenységre, és magyar tulajdonban van, akkor mondhatjuk a magyar gazdaságot olyan stabilnak, amelyet a világgazdaság válságai ellenére sem dönt fel az első szél.

Köszönetet kell mondanom azért is Szarka Balázs úrnak, hogy az Univer a feldolgozott nyersanyagot Magyarországon szerzi be. Itt nemcsak arról van szó, hogy a paprika, a paradicsom, a hagyma érkezik innen, hanem ráadásul még a segédanyagokat, a csomagolóanyagot is magyar, vagy magyarországi székhellyel rendelkező kis- és középvállalkozásoktól veszik. Ez jól mutatja, hogy a cég maga sokkal fontosabb a magyar nemzetgazdaság számára, mint amit pusztán a saját eredményszámai mutatnak. Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy 600-700 őstermelővel működnek együtt, akkor ez még inkább növeli ennek a vállalatnak a jelentőségét. Gratulálok ahhoz is, hogy újabb területeket vonnak be, és több száz hektáron próbálnak majd paradicsomot termeszteni a következő időszakban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK:

Szemereyné Pataki Klaudia: Az Univer cégcsoport ízig-vérig kecskeméti

Orbán Viktor Univer beruházást avatott Kecskeméten