Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Soltszentimrén

Vissza a címlapra
Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése Soltszentimrén

Soltszentimre Község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a TOP-3.2.1-16-BK1 - Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívásra. A 88.860.000 forintos, vissza nem térítendő uniós forrásból a település Polgármesteri Hivatala és Óvodájának energetikai korszerűsítése valósult meg.

A projekt célja a polgármesteri hivatalnak otthont adó Hősök tere 1. szám alatti ingatlan és a Szentimre utca 23. szám alatti önkormányzati óvodaként funkcionáló épületek energetikai korszerűsítése volt, mely által energia és költséghatékony működés valósult meg. Az épület kedvezőtlen energiahatékonysági mutatókkal bírt, hőszigeteléssel nem rendelkezett, a fűtési rendszere és a nyílászárói elavultak voltak.

A fenti hiányosságok, valamint az épület energetikai korszerűsítésére tett fejlesztési elképzelések megvalósítása érdekében került benyújtásra a pályázat még 2017. évben. A projekt 2021.04.30-as záródátummal sikeresen megvalósult. A polgármesteri hivatal épülete HH (gyenge) energetikai minőség szerinti besorolásból CC (korszerű) besorolást kapott az energetikai korszerűsítésnek köszönhetően, míg az óvoda épülete II (rossz) kategóriából BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő) kategóriába került.

A fejlesztés keretében megvalósult a külső határoló szerkezet megvalósítása. A homlokzat 16 cm-es EPS hőszigetelést a padlásfödém 20 cm-es ásványgyapot a lábazat pedig 10 cm-es XPS hőszigetelést kapott. A meglévő korszerűtlen nyílászárók korszerű, modern nyílászárókra kerültek lecserélésre, ezzel téve teljessé az épület hőszigetelésének egészét.

A fűtési rendszer modernizálás keretében a teljes fűtési csőrendszer, valamint a hőleadók cseréjére került sor, továbbá termosztatikus szelepek kerültek felszerelésre. Megvalósult mindkét épület projektarányos akadálymentesítése is.

Telepítésre került továbbá egy háztartási méretű, fotovillamos rendszer a saját villamosenergia igény fedezésére, amely 9,5 kW inverter teljesítményű napelemes rendszer az óvoda tetőszerkezetére.

Az energiahatékonysági korszerűsítés révén mérséklődött a két épület fenntartási költsége, az üvegházhatást okozó gázok (ÜHG) kibocsátása, valamint a projekt hozzájárult a megújuló energia részarányra vonatkozó kötelezettségek, az EU 2020-as célok tagállami teljesítéséhez.

Galéria (13 kép)

Összes kép letöltése