Olaszországban járt 16 éves Bács-Kiskun vármegyei lány betegedett meg nyugat-nílusi lázban

Vissza a címlapra
Olaszországban járt 16 éves Bács-Kiskun vármegyei lány betegedett meg nyugat-nílusi lázban

A fiatal nő megbetegedésén kívűl más jellegű tömeges megbetegedést is észleltek egy Bács-Kiskun vármegyei településen: egy általános iskola alsó tagozatán 2023. szeptember 8-án 64 tanuló betegedett meg. Hasi görcseik, hányás és hasmenéses tüneteik voltak, kórházi ellátásra azonban senki nem szorult.

Egy Bács-Kiskun vármegyei településen egy általános iskola alsó tagozatán 2023. szeptember 8-án 276 fő exponáltból (249 fő diák, 27 fő pedagógus és iskolai dolgozó) 64 tanuló betegedett meg gastroenteritises tünetekkel (hasi görcs, hányás, hasmenés), kórházi ápolás egyiküknél sem vált szükségessé. A megbetegedések hátterében az élelmiszer közvetítő szerepe nem zárható ki, a járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A területileg illetékes járási hivatal az iskolában folyamatos fertőtlenítést rendelt el.

A 36. héten öt nyugat-nílusi láz megbetegedést diagnosztizáltak. A megbetegedéseket négy területről jelentették: Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok és Somogy.

A járványügyi vizsgálatok során egy megbetegedés bizonyult import eredetűnek, a Bács-Kiskun vármegyei 16 éves nőbeteg a betegség lappangási idejében Olaszországban járt.

A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt (23 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tíz vármegye területén regisztráltak: Budapest (3 fő), továbbá Bács-Kiskun (2 fő), Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő), Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (3 fő), Hajdú-Bihar (1 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (2 fő), Pest (1 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő) vármegye.

A betegek 60%-a férfi, az átlagéletkor 55 év (8-80 év). A betegek 52%-a a 60 éves vagy annál idősebb korcsoportba tartozik. A betegek 80%-a idegrendszeri tünetekkel került kórházba.