Ökumenikus Világimanapot rendeztek az Újkollégium Dísztermében

Vissza a címlapra

Öt kecskeméti felekezet asszonyait és „pártoló férfitagjait" köszöntötték a Református Újkollégium dísztermében 2018. március 2-án, pénteken délután az ökumenikus világimanap alkalmából. Mint elhangzott, a világimanap tematikáját idén a Suriname-i asszonyoknak köszönhetjük, akik a „Mindaz, amit Isten alkotott, nagyon jó!" mottóval ellátott liturgiában az Isten által ránk bízott, teremtett világ iránti felelősségünkre, a környezetvédelem fontosságára hívják fel a világ figyelmét a Teremtés könyvének 1-31. igeversei alapján. (Fotók: Vincze József)

Az Ökumenikus Világimanapnak Kecskeméten nagy hagyománya van. 1998 óta minden évben március első péntekén városunkban is megrendezésre kerül.

A szervezők lelkes csapatában benne voltak a református, evangélikus, baptista, görög katolikus gyülekezetek, valamint római katolikus részről a Szent Család plébánia és a Nagytemplom gyülekezeteinek képviselői.

Az imaest házigazdája a református gyülekezet volt, a helyszín pedig immár szokásosan az Újkollégium díszterme.

A résztvevők az Ökumenikus Világimanap keretében ezen az estén bekapcsolódtak abba a 24-órás, világ körüli imaláncba, amelyet a Suriname-i asszonyoknak köszönhetünk.

A „Mind az, amit Isten alkotott, nagyon jó!" mottóval ellátott liturgiában az Isten által ránk bízott, teremtett világ iránti felelősségünkre hívták fel a világ figyelmét a Teremtés könyvének 1Móz: 1-31. igeversei alapján. Végre eljött a nap, amire oly régóta készültünk, felcsendült az ismerős dallam: "Lásd Urunk, egy nap újra eltűnt"

Suriname, avagy másik nevén Holland-Guyana, a dél-amerikai kontinens északi részén fekvő, Magyarország méretű kis állam, amelynek népességszáma alig haladja meg az 500.000 főt. Ezzel a népsűrűséggel a világ legritkábban lakott térségei közé tartozik, ugyanakkor az egyik legszínesebb etnikai és vallási összetételű állam, ahol a különböző gyökerű népcsoportok békességben, jól megférnek egymás mellett. Az ország különlegessége az is, hogy területének 94 százalékát esőerdők borítják: ezért nevezik a "világ tüdejének" is. Sajnos azonban a természeti kincsek - bauxit, arany, gyémánt, kőolaj - iránti emberi kapzsiság, és a globálisan szűkülő ivóvíz készletek egyre súlyosabb mértékű környezetkárosításhoz, például higanymérgezéshez vezetnek.

A református Újkollégiumban pénteken délután rendezett alkalom végén, a szeretetvendégségben suriname-i ételeket kóstolhattak a résztvevők.