Népszerű volt az Őszi Helyi Termék Ünnep a hétvégén, Kecskeméten

Vissza a címlapra
Népszerű volt az Őszi Helyi Termék Ünnep a hétvégén, Kecskeméten

2022. szeptember 30. és október 2. között tizenhatodik alkalommal rendezte meg az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület az Őszi Helyi Termék Ünnep - Aranyhomok Portéka Vásárt Kecskemét főterén. Minden korosztály számára szórakoztató, közösségi programokkal készültek a szervezők: hagyományőrző és gyermekprogramok egyaránt gazdagították a kínálatot.

A nyitónap Szabó Sándor tárogatóművész előadásával kezdődött. A rendezvényt dr. Fekete Gábor Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője nyitotta meg és köszöntőt mondott dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő.

Immáron kilencedik évfordulóját ünnepelte a Kecskeméti Tanyai Termék Piac, mely alkalomból köszöntőt mondott Göbölyös Károly, a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének alelnöke, valamint átadta „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája" díjat és a vele járó vándorserleget a lajosmizsei Jóri Jánosné Gyuris Ágnesnek.

Harmadik alkalommal invitálták a kilátogatókat Térségi Koccintásra, melynek keretében 150 pohárral koccintottak nyolc városi és térségi borászat, boros gazda felajánlásából. A MATE-Szőlészeti és Borászati Intézet - Kecskeméti Kutató Állomása, a Damax Kft. (Kecskemét), a Polyák Borászat (Kunszállás), a Gedeon Birtok Kft (Izsák), Ifj.Papp Kálmán (Lakitelek), Hetényi József (Ballószög), Balogh Károly (Helvécia) és Somogyi Lajos (Ballószög) gondoskodtak arról, hogy a közönség megismerje és megszeresse Kecskemét és környéke borait. Támogatásukat ezúton is köszönik a szervezők! Először mutatkoztak be a nagyközönség előtt a 2022. évi Kecskemét Város Bora címet viselő borok is, a Damax Kft. Irsai Olivér, illetve a Borászati Kutatóintézet Generosa bora. A térségi koccintás a Mathiász János Borrend közreműködésével valósult meg. Kocsis Pál borrend elnök - nagymester köszöntötte és mutatta be a jelenlévő pincészeteket, Kisari István kancellár rövid ismertetőt nyújtott a „Város Bora" versenyről és a Térségi Nagy Koccintás Szabó Attila ceremóniamester vezényletével zajlott. A nap zárásaként 19 órától a zsúfolásig megtelt téren színpadra lépett Pataky Attila.

A Őszi Helyi Termék Ünnep második napja délelőtt a gyerekek nagy örömére Tengeri Attila Hull a szilva.... című interaktív zenés műsorával kezdődött, majd Radics Sándor cimbalomművész szórakoztatta a nézőket. Délidőben az Egyesület kóstolóval egybekötött „pásztortarhonya" látványfőzésre invitálta a kilátogatókat a tiszakécskei Balogh Tészta felajánlásából, melyhez a kolbászt a kecskeméti Kökény Sándor, a hagymát és a burgonyát pedig „Az év kecskeméti helyi termék piac gazdája" címet nyert Jóri Jánosné Gyuris Ágnes ajánlotta fel. A gasztroangyal, aki mindezt megfőzte a jakabszállási Magyarkert tulajdonosa, Szalontai Tünde volt. A Hírös Forrás szökőkút színpadán népzenei és könnyűzenei blokkok váltották egymást, a fiatal tehetségekből álló Algo-Ritmus Zenekart a kerekegyházi Tavaszi Szél Népdalkör, majd a kecskeméti Hírös Barackvirág Tánccsoport követte a színpadon. A The Healer koncertje után a Kecskemét Táncegyüttes Parázs csoportja gondoskodott a hangulatról. A Kecskeméti Városi Fúvószenekar Kuna Lajos vezetésével kínált vidám őszi muzsikát, majd a napot a Vasvarjú Zenekar zárta.

A hétvégén ismét igazi gyerekparadicsommá alakult a tér az időnként csöpörgő eső ellenére is, a mini óriáskerék, a kisvonat, a logikai és ügyességi játékok a tiszaugi Olar Mircea és a Szivárvány Játéktár kínálatában feledhetetlen élményeket nyújtottak. A legkisebbek kedvence volt a kukorica morzsoló kuckó, valamint szülőknek és gyerekeknek közös alkotási lehetőséget nyújtott a kézműves sátor, ahol fonal karkötőt készíthettek Bánfiné Icuka vezetésével valamint dekupázs technikával dekorálhattak köveket Nagy Erikával. Vasárnap újdonságként a ballószögi Fazekas Heléna népi iparművész segítségével ismerkedhettek a csuhéfonás művészetével.

A zárónapon a Furfangos Paraván, azaz Barkóczi Titanilla színész, bábjátékos várta délelőtt a kicsiket. A színpadi műsorokat a Kecskeméti Zenészegylet szervezésében Paya és Anna nyitotta, majd az Ülő Bikák és a Trendkillerz könnyűzenei blokkja után a Lajosmizsei Városi Kamarakórus, a Szentkirályi Tánccsoport és a Szentkirályi Népdalkör lépett színpadra az Aranyhomok Egyesület tagtelepüléseit képviselve. Az esti hangulatról a Dockers Party Zenekar gondoskodott, majd a nap sztárvendége, Varga Miklós lépett színpadra nagy sikerrel.

Az Aranyhomok Portéka Tanyai Termék és Kézműves Vásárra kilátogató közönség különleges, minőségi, hazai kézműves termékeket vásárolhatott megfizethető áron közvetlenül a kézművesektől, termelőktől, akik széles árukínálattal, ínyencségekkel, újdonságokkal várták vevőiket.

Kínálatukban szerepeltek bőr- és nemezáruk, rézékszerek, tarsolyok, textilbábok, ásványékszerek, kézműves ruhák, fa termékek, horgolások, kések, parajdi só, szappanok. Sokan gondoltak már a szeretet ünnepére és gyűjtögettek igazi kézműves termékeket és minőségi, nyomon követhető élelmiszereket.

A tudatos vásárlók és a reform konyha kedvelői most sem csalódtak, fürjtojás, chili készítmények, mézek, mézes puszedlik, marcipán, lekvárok, teafüvek, aszalt gyümölcsök, reform édességek és a magas C-vitamin tartalmú homoktövis termékek várták az odaérkezőket.
Akik finomságokra vágytak, azokat lepényekkel, kürtőskaláccsal, fánkkal, hamburgerrel, hot-doggal, lángossal és finom tájjellegű borokkal, pálinkával, kézműves sörrel várták, de akár az ebédet is elfogyaszthatták a hamisítatlan vásári hangulatban. Nagy népszerűségnek örvendett a kiskőrösi Disztl Gábor bio bor és must kóstolója is.

Az Őszi Helyi Termék Ünnep virágdíszeit a Florist Virágszalon vezetője Gudmonné Csikai Julianna készítette és a szekér installációt a Poros Padlás bocsátotta rendelkezésre. A szalmabábuk szalmáját Piszmán Zoltán, a dísztujákat Déli ASzC Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola biztosította.

Galéria (28 kép)

Összes kép letöltése