Németh Ferenc festőművész tárlata nyílt meg Kecskeméten

Vissza a címlapra
Németh Ferenc festőművész tárlata nyílt meg Kecskeméten

Kecskemét - Németh Ferenc izsáki festőművész alkotásaiból nyílt kiállítás kedden délután a Barátok Temploma udvarából nyíló Porta Egyesületi díszteremben. A tárlatmegnyitóra érkezetteket Farka P. József, a Porta Egyesület alapítója köszöntötte majd Turai G. Kamil művészeti esztéta nyitotta meg a kiállítást. (Fotók: Tormási Ákos)

Németh Ferenc 26 évesen „állt festőnek", és örökös tanulásra ítélte önmagát. 1997-ben kezdett ismerkedni a festészet rejtelmeivel. Találkozott Bozsó János Munkácsy-díjas festőművésszel, akinek biztató szavai így szóltak: „Festeni, festeni, festeni".

A Kecskeméti Művészeti Szabadiskola idején ismerkedett meg a rajz és az akvarell technikával. Részt vett a Matteo Massagrande által vezetett Hajósi Nemzetközi Alkotótáborban. A mesternél szerzett tapasztalatok elgondolkodtatták, és alapjaiban változtatták meg a festészethez való hozzáállását. Meszlényi Attila képzőművész tanácsai, hasznos intelmei is nagyban segítik munkáját.

Fő témája a magyar tájábrázolása. A művész próbálja megragadni, amikor a tájra, az épületre, a tárgyakra vetülő fény átlényegül egy érzésbe, gondolatba. Alkotás közben arra törekszik, hogy versenyre keljen a látvány okozta élménnyel, hangulattal. Foglalkoztatja még a csendéletfestés és a figurális ábrázolás is.

Leginkább olajjal dolgozik. Ez a technika nyújtja a legnagyobb kifejezési lehetőséget számára. Németh Ferencet az alkotás nyújtotta öröm, az állandó fejlődés és a megújulás lehetősége vonzza a festészetben. Úgy érzi, a festészetfortélyainak elsajátítása egy nagyon hosszú folyamat, amely élete végéig el fogja kísérni.

Alapítója és szervezője az Őszi Izsáki Alkotótábornak. Eddig közel 100 alkalommal állított ki egyénileg és 50-nél is több csoportos kiállításon vett részt képeivel.

A festészet mára hivatásává vált. „...Maga a természet is egy intelligens alkotóról árulkodik..."- vallja a festőművész.

A kedden délután megnyílt kiállítás április 11-ig látogatható a templom nyitvatartási idejében.