Négy év alatt 20 millió forintot csalt ki régi ismerősétől

Vissza a címlapra
Négy év alatt 20 millió forintot csalt ki régi ismerősétől

A Bajai Járási Ügyészség folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emelt egy budapesti férfival szemben, aki régi ismeretségüket és az ebből fakadó bizalmat kihasználva egy bácsalmási asszonytól mintegy négy éven át több mint 20 millió forintot csalt ki. A változatos indokkal - hagyaték megszerzésére, bírságok, perköltség, sőt hamvasztás költségére - hamisan kölcsönkért összegeket a férfinak sem szándékában, sem módjában nem állt visszafizetni.

A vádirat szerint a bácsalmási születésű, de Budapesten élő férfi és a sértett régebb óta ismerték egymást. Ezt kihasználva a férfi mintegy négy éven keresztül, 2018 decemberéig rendszeresen kért különböző hamis ürüggyel pénzt a jóhiszemű asszonytól. Először a testvére korábbi tartozását ígérte megadni a nőnek egy állítólagos hagyatékból, aminek a megszerzéséhez és a terhek kifizetéséhez a vádlott kölcsönt kért és kapott a sértettől. Az ügyintézés miatt állítása szerint gyakran kellett utaznia, amire szintén a sértettől kért pénzt.

Egy alkalommal azt a kitalált történetet adta elő, hogy nagyobb összegű bírságot kell kifizetnie. Mivel ekkor a sértettnek nem volt készpénze, ezért 1,2 millió forint értékben arany karkötőket, gyűrűket, nyakláncokat adott a férfinak azzal, hogy tegye zálogba és az így kapott pénzből fizesse ki a bírságot. A férfi nem sokkal ezután még attól sem riadt vissza, hogy élettársa halálhírét hamisan keltve, halottszállításra és hamvasztásra csaljon ki pénzt.

Visszafizetési szándékának megerősítése érdekében a férfi egy hamis banki igazolást is átadott a nőnek, amely szerint a bankszámláján 25 millió forint van átmenetileg zárolva. Ígérete szerint amint az összeg felszabadul, a tartozásait megadja. A vádlott végül a kicsalt 20,5 millió forintból nem fizetett vissza semmit, így a sértett kára nem térült meg. A csaló férfi ráadásul nemcsak régi ismerősét, hanem annak barátnőjét is becsapta és közel 1,2 millió forinttal megkárosította.

Az ügyészség a férfit folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja és ezért vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság a sértetteknek okozott kár megtérítésére is kötelezze. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség