Napfényből lesz ingyen közvilágítás a Melinda parkban

Vissza a címlapra

Kecskemét - Ingyen lesz a közvilágítás a kecskeméti Melinda parkban azokkal a napelemekkel, melyeket ma szereltek fel a Térvillszer Kft. szakemberei. Kecskeméten ez lesz a legnagyobb közterületi napelemes rendszer.

A Melinda parkban néhány napja három oszlopot helyeztek el, melyekre ma került fel 12 darab napelem. A látványnak sem utolsó, egyfajta parkbejárathoz hasonlító „kapun” a 12 napelem kedvező időjárás – napsütés - esetén évente 3.300 kilowatt áramot termel és táplál napközben a központi hálózatba.  Este viszont a szakemberek által csak „ad-vesz” mérőórának nevezett villanyórán keresztül áramot kapnak vissza a térvilágító lámpák a hálózatból. A fogyasztott és a termelt áram különbözetét időszakonként elszámolják a szolgáltatóval.

A várhatóan szeptember végétől már működő Melinda parki közvilágítás áramfogyasztása egyébként nem lesz jelentős. A „kapu” tetején, a napelemek magasságából egy 150 wattos indukciós reflektor az egész teret be fogja majd világítani. Ezt egészíti ki a futópályán 11 darab, 20-20 wattos ledes lámpa, melyek a sportolóknak, kocogóknak adnak majd fényt estétől reggelig.

Hasonló rendszert több helyen is telepítenek a következő hetekben Kecskeméten – mondták el a Térvillszer Kft. szakemberei. A legnagyobb - azaz a legtöbb áramot termelő - azonban Sipos László önkormányzati képviselő választási körzetében, a Melinda parkban létesül.