NAK adomány – Idén is nagycsaládok kapták a Magyarok Kenyere lisztjét a terményáldáson

Vissza a címlapra
NAK adomány – Idén is nagycsaládok kapták a Magyarok Kenyere lisztjét a terményáldáson

A Római Katolikus Főplébánia, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Szervezete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége valamint a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezete az elmúlt évek hagyományaihoz híven idén is megtartotta terményáldását szeptember 7-én, Kisasszony napja előestéjén. Itt adták át a Magyarok Kenyere program során összegyűjtött adományliszt egy részét is.

A Nagytemplom főbejárata mellett zöldségekkel, gyümölcsökkel gazdagon megrakott, feldíszített szekér fogadta mindazokat, akik fontosnak tartották, hogy hálát adjanak az idei termésért.

Már a XI. században számon tartott ünnepünk, amelynek a középkorban vigíliája és nyolcada is volt. A népi hagyományok szerint ilyenkor, az első szeptemberi napokban szokás hálát adni Istennek a betakarított termésért.

A Nagytemplom előtt Mák Kornél, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere, Domján Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke, valamint Laczkó Róbert, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet vezérigazgatója mondtak köszöntő beszédet. Majd a történelmi egyházak képviselői - dr. Finta József plébános (Kecskeméti Főplébánia), Varga Nándor lelkipásztor (Református Egyház), Feczák László szervezőlelkész (Görög Katolikus Egyház), és Kis János lelkész (Evangélikus Esperesi Hivatal) - áldották illetve szentelték meg a szekéren lévő gyümölcsöket és zöldségeket.

A tradicionális rendezvényen a NAK Bács-Kiskun Megyei Szervezetének köszönhetően adományozás is történt. A szervezet a Magyarok Kenyere Program során a gazdák által felajánlott búzából nagy mennyiségű lisztet őröltetett, az adományt pedig sokgyermekes rászoruló családoknak adták át az ünnepségen. Összesen 4500 kilogramm lisztet adományozott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezete a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának, akikkel közösen az ünnepségen 10 nagycsaládnak nyújtották át jelképesen a lisztadomány egy részét. A többi lisztet a Máltai Szeretetszolgálat osztja majd szét. Az ünnepségen a liszt mellett a Zöldségtermesztési Kutató Intézet jóvoltából 5-5 liter paradicsomlevet is kaptak a nagycsaládok.

A Nagytemplomban az Aurin leánykar adott koncertet Durányik László Kodály Zoltán-díjas és Csokonai alkotói díjas karnagy vezényletével, majd szentmisével folytatódott a szertartás.