Mostantól nem csak anyák, hanem Tanyák Napja is lesz Bács-Kiskunban

Vissza a címlapra
Mostantól nem csak anyák, hanem Tanyák Napja is lesz Bács-Kiskunban

A Magyarországon egyedülálló kezdeményezést, mely mostantól április 24-hez, azaz Szent György napjához, az állatok tavaszi kihajtásának ünnepéhez kötődik, 2019. január 17-én, csütörtökön jelentették be a Kamra-Túra Homokháti Gazdák Egyesület „Homokhátság tanyái, agrár - és élelmiszeripari nemzeti értékeinek bemutatása" címmel rendezett kiállítása megnyitóján. A kiállítást Rideg László, a Bács-Kiskun Megyel Önkormányzat elnöke nyitotta meg.

A Kamra-túra Egyesület kiállításának kóstoltatóval egybekötött ünnepélyes megnyitóján elhangzott, hogy az egyesület küldetésének tekinti a tanyák, mint hungarikumok, a tanyai gazdaságok megőrzését, az általuk előállított értékek bemutatását. Ezzel is segítve pótolhatatlan tevékenységük tudatosítását, társadalmi elismertetését.

Ehhez 2018-ban sikeres pályázatot nyújtottak be az Agrárminisztérium nemzeti értékek és hungarikumok megismertetésére kiírt pályázatán. A kiállításuk célja pedig az volt, hogy megye szerte és külhoni helyszíneken is bemutathassák a Duna-Tisza köze kulturális és élelmiszeripari különlegességeit.

A szervezők tematikailag három téma köré csoportosították a kiválasztott értékeket. Úgy mint: a magyar tanya sokszínű bemutatása, a Duna-Tisza közén fellelhető agrár-élelmiszeripari hungarikumok ismertetése, valamint a megyei értéktár kulturális értékeinek prezentálása.

A bemutatótérben kiállításra kerültek a méltán híres, megyei értéktárban is szereplő kistermelői és élelmiszeripari termékek, hungarikumok. Ezen kívül a térség kulturális és épített örökségére hívták fel a figyelmet. Mint például a kalocsai hímzésre, a halasi csipkére, a dunai halászatra, a császártöltési pincesorra vagy éppen a bugaci pásztoréletre.

A kiállításon közel 30 megyei érték prezentálása valósult meg és az információs plakátok mellett eredeti tárgyakat is bemutattak. A szervezők szándéka az, hogy bemutatásra kerüljön, mennyi erő, mennyi gazdagság birtokában vagyunk.

A kiállítás 2019. január 17-április 30. között minden hétköznap 8-16:30 között tekinthető meg ingyenesen Kecskeméten, a Tatár sor 6. szám alatt.

Galéria (31 kép)

Összes kép letöltése