Mézes-élet a kecskeméti Petőfi Iskolában

Vissza a címlapra
Mézes-élet a kecskeméti Petőfi Iskolában

Kecskemét - Mézes reggelivel várták a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjait péntek reggel. Ezzel az akcióval népszerűsítették a magyar mézet a gyerekek körében. (Szabó Antal fotója a tavalyi mézes reggelizésen készült)

A Földművelésügyi Minisztérium és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület által rendezett Mézes reggeli elnevezésű országos program célja a mézfogyasztás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése az általános iskolások körében.

Előzmény

A rendezvény hazai elindítását a Szlovén Mézes Reggeli kezdeményezés immár nyolc éves gyakorlata adta, amit mára Európai Mézes Reggeli néven több uniós tagország is megrendez.

Magyarországon 2014. november 21-én volt az első hasonló program, az ország 19 megyéjében és Budapesten, összesen 67 iskolában, ahol a helyi méhészegyesületek, termelők és a megyei szaktanácsadók segítségével a gyerekek megismerkedhettek a leggyakoribb hazai mézfajtákkal és meg is kóstolhatták azokat.

A programra készülődés jegyében a diákok rajzversenyen mérhették össze kreativitásukat, amelynek eredményhirdetése erre a napra esett. A diákok ezen a reggelen mézes teát, mézes kenyeret kóstolhattak a délelőtti nagyszünetben, majd délután összevont óra keretében a méhek biológiájáról, a megporzásról szóló interaktív órán vettek részt az OMME munkatársainak köszönhetően, aminek nagy sikere volt.

A 2015-ös program

Az idei rendezvény által szeretnénk folytatni a tavaly nagy sikerrel megrendezett programot és egyúttal felkelteni a fiatalok figyelmét a mezőgazdaság, az egészséges táplálkozás és a természeti értékek iránt.

A méhészek szakmai szervezete - OMME - a program megszervezéséhez a helyi egyesületeinek tagjaival az eredeti szlovén kezdeményezéshez hasonlóan mézadományokat szervez az iskolák részére és a tervek szerint Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kenyeret és vajat biztosít a csatlakozó iskolák részére.