Megtartották az Izsáki út négysávosítása projekt nyitórendezvényét

Vissza a címlapra
Megtartották az Izsáki út négysávosítása projekt nyitórendezvényét

A munkálatok ugyan már több hete megkezdődtek, és látványosan tartanak, a „Kecskemét 52. sz. főút négynyomúsítás, I. építési ütem kivitelezési munkáinak elvégzése" elnevezésű projekt hivatalos nyitórendezvényét azonban csak ma, azaz 2022. szeptember 20-án rendezték meg a Mercedes Akadémia melletti parkolóban.

Melyen részt vettek többek között dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Salacz László országgyűlési képviselők, Kovács Ernő főispán, Szemereyné Pataki Klaudia Kecskemét polgármestere, Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester, több kecskeméti önkormányzati képviselő, Nyul Zoltán, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. vezérigazgató-helyettese, valamint dr. Temesvári Péter Kecskemét jegyzője.

Elsőként dr. Szeberényi Gyula Tamás beszélt az eseményen a beruházás jelentőségéről, majd Kecskemét polgármestere sorolta fel, hogy a végig négysávossá váló Izsáki út milyen jelentős kecskeméti intézmények megközelítését könnyíti majd meg a jövőben.

Ezek között van a Katona József Gimnázium most épülő multifunkcionális sportcsarnoka, a Szil-Coop üzletközpont és a mellette lévő lakópark, a Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpont, az IQ Kecskemét Ipari Innovációs Központ, a most megújuló és a továbbiakban mintegy ezer fős középiskolaként működő Rudolf laktanya épülete, az Atlétika Centrum, a rövidesen megújuló stadion, és a tovább bővülő Neumann János egyetem, amelynek építését már azonnal a négy sávos út feletti átjáró elkészítésével kezdik majd a kivitelezők.

Nyúl Zoltán a beruházás sarokszámait ismertette. Talán a legfontosabb, ami pillanatnyilag a kecskeméti közlekedőket leginkább érinti: 2024 első negyedévében fejeződik be az Izsáki út négysávosítása, de ígérete szerint 2023 tavaszán már kicsit könnyebb lesz a közlekedés az érintett szakaszon.

A projekt keretén belül az első ütemben az 52. sz. főút Kecskemét lakott területi szakaszán a jelenleg 2×1 sávos részek 2×2 sávossá épülnek át, illetve a már meglévő 2×2 sávos részek burkolatát felújítják. A sávbővítéses szakaszok mellett közel 2 km hosszon kerékpárút is épül.

A közlekedés gyorsabbá és biztonságosabbá tétele érdekében nem csak felújítják és kibővítik a szakaszt, hanem 2 új turbó típusú körforgalmi csomópontot is kiépítenek az Olimpia utcánál és a Sport utcánál, ezzel is segítve a becsatlakozó utak irányából érkezőket.

Az 52. sz. főút (Dózsa György út - 5. sz. főút (Mária és Árpád körút)) csomópontjában a Mária körúton a belváros felé egy balra, a Petőfi S. utcában Budapest felé egy jobbra, továbbá az Árpád körúton az M5-ös autópálya felé szintén egy balra kanyarodósávot alakítanak ki, a gyalogos és kerékpáros átvezetések pedig a jelenleginél biztonságosabb kialakítást kapnak.

A Katona József Gimnázium előtti buszmegálló, valamint a Boldogasszony téri jelzőlámpás gyalogos-átkelőhelyet áthelyezik.

A Vízmű utcai jelzőlámpás csomópont korszerűsítésének keretében a Vízmű utcában és az Izsáki utat érintő mindkét ágon további egy-egy kanyarodósávot alakítanak ki.

Galéria (23 kép)

Összes kép letöltése