Megnyílt az Alzheimer Café

Vissza a címlapra

Megtartotta első "Alzheimer Café" programját 2018. szeptember 25-án, kedden délután a Piarista tér 7. szám alatt néhány napja megnyílt Egészségfejlesztési Iroda (EFI).

Az Alzheimer Café világszerte elterjedt módszer arra, hogy a szellemi leépüléssel élők és hozzátartozóik, gondozóik számára segítséget nyújtson. A mozgalom Hollandiából indult, majd világszerte több országban vált népszerűvé. Az első találkozókat kávézókban tartották, innen ered e civil, önkéntességen alapuló mozgalom elnevezése.

Győrben alakult meg az első magyarországi Alzheimer Café 2014-ben Dr. Menyhárt Miklós főorvos vezetésével. Utána civil kezdeményezésre elindult egy országos hálózat kiépülése amely évről-évre bővül, ez szoros összhangban van az egyre növekvő beteglétszámmal és az intenzívebb társadalmi igényekkel. Ma már összesen 15 Alzheimer Café működik Magyarországon.

Hazánkban a súlyos szellemi hanyatlásban szenvedők száma 150-200 ezerre tehető, de nő a betegek száma, és szűrések hiányában pontos adatok nem ismertek Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 2014-ben népbetegséggé nyilvánította az Alzheimer-kórt, ennek tükrében megkerülhetetlen a gondozó család támogatása.

Az Alzheimer Café találkozóin lehetőség nyílik egy családias, kötetlen, félelem nélküli beszélgetésre. Egy közösség, ahol meglehet osztani egymással érzelmeket, aggodalmakat tapasztalatokat. Együttérzést, lelki támaszt kaphat sorstársaitól, tanácsot kérhet szakemberektől.

A változatos előadások révén bővíthetik ismereteiket a betegséggel kapcsolatban szakemberek, előadók segítségével.

Minden alkalommal a demenciához kapcsolódó témákat dolgoznak majd fel. Lehetőség lesz kérdezni, hozzászólni. A szervezők szerint "fontos, hogy a problémákat megosszuk, átbeszéljük és a felmerülő kérdésekre válaszokat kapjunk."  Valamint az is fontos, hogy a résztvevők érezzék nincsenek egyedül.

Az események mindenki számára nyitottak, a részvétel ingyenes.