Megkezdődött a fakitermelés a Milliomodik hektár erdőben

Vissza a címlapra
Megkezdődött a fakitermelés a Milliomodik hektár erdőben

A Milliomodik hektár erdőben kezdődött fakitermelés legfontosabb céljai a kiszáradt fák által okozott veszélyhelyzet megszüntetése, az erdő jelenlegi állapotának javítása, diverzifikálása, az elegyesség növelése, az ökológiai stabilitásának növelése, valamint a parkerdő és a véderdő funkció fejlesztése. A fakitermelést dr. Szeberényi Gyula Tamás országgyűlési képviselő és Szamler László kecskeméti önkormányzati képviselő közösen tekintették meg. (Fotók: Szeberényi Gyula Tamás facebook)

Megírtuk, hogy a Széchenyiváros sarkán lévő Milliomodik hektár erdő Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata vagyonkezelésében van. A véderdő frekventált helyen, a kórház tőszomszédságában található. A véderdő funkció mellett itt a parkerdő funkciónak van prioritása. Sok a látogató a környékbeli lakosságból. Sétautak, tájékoztató táblák, padok, asztalok vannak a területen. A területen időszerű a fahasználati beavatkozás, melyet az extrém aszály következtében kiszáradt fák kivágása külön is indokolttá tesz.

Mivel ez az erdő közvetlenül lakóövezetben található, ezért ezen erdőnek a léte, állapota, illetve bennük történő erdőkezelési munkák közvetlenül is hatással vannak a városlakók mindennapjaira.

A fakitermelés szakszerű elvégzésével az erdőszerkezetet a folyamatos erdőborítás irányába változtatják meg. A kivágandó fák szakszerű kijelölése korábban már megtörtént. A feladathoz hozzátartozik a természetvédelmi állapot, biodiverzitás növelése is. Ennek érdekében holtfa is marad a területen. A lábon álló facsonkok odúlakó madaraknak, különféle rovaroknak, gombáknak jelentenek majd élőhelyet a jövőben.

A fakitermelés során mintegy 140 köbméter faanyag kerül kivágásra, melyet az önkormányzat szociális tűzifaként hasznosít.

A fakitermelés során keletkezett vékonyabb faanyag aprításával keletkezett faaprítékot a sétautak mulcsozására fogják felhasználni.

A kivitelezés időszakában a biztonságos munkavégzés, a balesetek elkerülése végett az erdőt, a munkaterületet, egyes erdővel határos parkolórészeket lezárjuk a lakossági forgalom elől. Még gyalogosan sem lehet áthaladni az erdei utakon.

Galéria (16 kép)

Összes kép letöltése