Megkezdődött a Bozsó 100 emlékév: megnyílt „A Máriavárostól a Klapka-házig” című tárlat

Vissza a címlapra
Megkezdődött a Bozsó 100 emlékév: megnyílt „A Máriavárostól a Klapka-házig” című tárlat

A Bozsó Emlékév 100 nyitóeseménye, az életút és az életmű első periódusának bemutatására vállalkozó, "A Máriavárostól a Klapka-házig" című tárlat Bozsó János festőművész születésének 100. évfordulóján,  2022. december 27-én, kedden délután nyílt meg a Bozsó-Házban. (Fotók: Vincze József)

A megnyitón beszédet mondott dr. Nátyi Róbert művészettörténész, az emlékév kuratóriumi tagja, művészettörténész, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karának dékánja.

Mint korábban már megírtuk, emlékkiállítással tiszteleg alapítója előtt a kecskeméti Bozsó Gyűjtemény. A Máriavárostól a Klapka-házig címet viselő emlékkiállítás Bozsó János életútjának és életművének első periódusát mutatja be.

A Bozsó 100 emlékév első tárlata az 1957-58-as évekkel fejeződik be. Egyrészt Bozsó festőiségének új árnyalatai bontakoztak, de az életút is hirtelen fordulatot vett ebben az időben. A nincstelenségében helyet kereső művész a frissen felújított Klapka-házban élete első igazi műtermét találta meg.

Bozsó János első jelentős kiállítása 1957 októberében nyílt meg a Kecskeméti Katona József Múzeumban. A most megnyílt "A Máriavárostól a Klapka-házig" című kiállításon pedig a kecskeméti művész alkotásain kívül korabeli dokumentumokat is megismerhetnek a látogatók.

A tárlat egy olyan festménnyel zárul, amely a Klapka-házat ábrázolja 1953-ban, de e mű születésekor még nem sejtette Bozsó János, hogy itt talál műteremre, otthonra 40 éven át. A ház falai között, szintén előzmények nélkül fogant meg benne a műgyűjtés szenvedélye.

A következő kiállítás az életmű második fejezetét mutatja majd be, amikor már megnyíltak a művész előtt a hazai és a külföldi kiállítótermek.

Galéria (32 kép)

Összes kép letöltése