Megkezdi működését a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata

Vissza a címlapra
Megkezdi működését a Kalocsa – Kecskeméti Főegyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata

Egy év előkészítő- és szervezőmunka után megkezdi működését a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye "KÉZ A KÉZBEN" Kórházlelkészi Szolgálata - jelentették be a 2023. szeptember 15-én, Kecskeméten tartott nyitórendezvényen. Az eseményen részt vett Kecskemét képviseletében Engert Jakabné alpolgármester. (Fotók: Vincze József)

„Az aratnivaló sok, de a munkás kevés. Kérjétek hát az aratás urát, küldjön munkásokat az aratásra. (Lk 10, 2)"

A meghívottak között voltak az állami és vármegyei politika élet szereplői, Bács-Kiskun Vármegye kórházainak vezetői, más egyházmegye kórházlelkészi Szolgálatainak vezetői, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bács-Kiskun Vármegyei csoportvezetői, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Bács-Kiskun Vármegyei csoportvezetői, a kecskeméti RÉV Szolgálat munkatársai, Szolgálatunk kórházlelkészei, lelkigondozói és beteglátogató önkéntesei, és a Főegyházmegye vezetése.

Háttér:

A dr. Bábel Balázs, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye főpásztora által életre hívott, a 2023. szeptember 15-én tartott ünnepi nyitókonferencia alkalmával megáldott „Kéz a Kézben" Kórházlelkészi Szolgálat 2023. október 1. dátummal hivatalosan is megkezdi működését.

Az érsek 2022 júliusában kezdeményezte az intézmény megalapítását, amelynek szervezési munkálatait Huszák Zsolt atya 2022. augusztus 1-jei vezető kórházlelkészi kinevezésével indított útjára. A vezető kórházlelkész irányításával és összefogásával egy év alatt - közel 40 jelentkezőből - megtörtént 18 önkéntes beteglátogató, lelkigondozó alkalmassági vizsgálata, kiválasztása és kiképzése. Az önkéntesek szakmai felkészítésére a Magyar Pálos Rend Petőfiszállás-Pálosszenkút kegyhelyen található rendházának közösségi termében került sor 2023 áprilisában, valamint májusában. A 30 órás képzés feladatait Molnár Ferenc és Fekete Gábor lelkigondozói végzettséggel, gyakorlattal rendelkező állandó diakónusok, illetve Sipos Zsolt lelkigondozó, családterapeuta látta el.

Időközben a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye Hivatala előkészítette, és dr. Bábel Balázs érsek úr aláírta Bács-Kiskun Vármegye 5 - a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti, kiskunfélegyházi és kalocsai Szent-Kereszt Kórház telephelyeire, a Bajai Szent Rókus Kórház, valamint a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház - kórházának főigazgatóival az együttműködési megállapodásokat.

2023. április 4-én Bács-Kiskun Vármegye összes kórházának vezetősége látogatást tett dr. Bábel Balázs érseknél Kalocsán a közös munkálkodás sikerességét előmozdítva. A főegyházmegye területén Kecskeméten, Kiskunhalason, Kiskunfélegyházán, Baján és Kalocsán működő kórházak mindegyikében megoldott volt eddig is a lelkipásztori ellátás, de mára már az intézmények mindenhol együttműködnek abban is, hogy a betegek, a szenvedők és hozzátartozóik, valamint igény esetén az egészségügyi személyzet lelki segítséget is kaphassanak az önkéntes beteglátogatók, valamint a szakmailag képzett lelkigondozók és mentálhigiénés szakemberek szolgálatán keresztül.

Galéria (43 kép)

Összes kép letöltése