Megérkezett a kecskeméti MiG-21-es az MH Pápa Bázisrepülőtérre

Vissza a címlapra
Megérkezett a kecskeméti MiG-21-es az MH Pápa Bázisrepülőtérre

Meglehetősen szokatlan „utazót" láthattak a szerencsések július 19-én, csütörtökön az ország több autópályáján és főútvonalán. A 4605-ös oldalszámú MiG-21MF Fishbed vadászrepülőgép költözött át új otthonába, Kecskemétről Pápára.

A különleges konvoj az M5-ös, majd az M1-es autópályán, illetve a 83-as főútvonalon haladva érte el az MH Pápa Bázisrepülőtér 2-es számú kapuját. Az MH Katonai Közlekedési Központ segítségével és az MH Katonai Rendészeti Központ biztosításával elvégzett átköltözésre összeállt csapat leglátványosabb résztvevője az a speciális, alacsony félpótkocsi volt, melyre a kerekekkel ellátott bölcsőben pihenő, öreg deltaszárnyú került.

A szárnyakat és a vízszintes vezérsíkokat a kecskeméti MH Légijárműjavító Üzem szakemberei egy másik teherautóra felerősített tárolóállványzatba rejtették el, persze biztonságosan rögzítve.

A konvoj négy és fél óra, eseménymentes oszlopmenet után ért el a Pápára, majd gördült be a leendő szoborrepülőgép számára kijelölt hangár elé. Itt a szintén a csapattal érkezett, négytengelyes Faun daru segítségével először a géptest ért biztonsággal talajt, azaz betont, majd a két szárnyat szerelték fel a szakemberek a gépre. Innentől már a saját kerekein, biztonsággal állt Pápa városának leendő dísze.

Volt mire büszkének lennie a gépet kísérő, szerelő és persze rendbe hozó kecskeméti specialistáknak: a különleges, két lakkréteggel védett MF gyönyörűen mutatott természetes közegében, a pápai repülőtéren, ahol magyarországi pályafutásának első hat évét is eltöltötte.

Mint ahogyan a gépet fogadó Áldozó Tamás, Pápa városának polgármestere is elmondta: a kifogástalan állapotba hozott repülőgép megérkezésével teljesült az emlékműállítás utolsó feltétele is.

Forrás: honvedelem.hu