Megbeszélést tartottak Kecskeméten az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében

Vissza a címlapra
Megbeszélést tartottak Kecskeméten az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében

Az Igazságügyi Minisztérium egyik kiemelt feladata az áldozatsegítő központok működtetése, ezért a cél az, hogy 2025-re minden megyei jogú városban, illetve vármegyében legyen áldozatsegítő központ - közölte Király Nóra, a tárca miniszteri megbízottja csütörtökön a Kecskeméti Áldozatsegítő Központban. (Fotó: hiros.hu)

Király Nóra országjárása kecskeméti állomásán arról beszélt, hogy januárban a zalaegerszegi átadót követően tizenháromra emelkedett az országban az áldozatsegítő központok száma. Ezen kívül három áldozatsegítő pont, illetve egy éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal is működik annak érdekében, hogy senki ne maradjon segítség nélkül, ha bűncselekményt követnek el ellene.

Hangsúlyozta: miniszteri megbízottként meglátogatja valamennyi áldozatvédelmi központot, hogy átláthassa működésüket, személyesen ismerhesse meg az egyes központokban folyó munkát, a felmerülő problémáikat és a megoldandó feladataikat.

Király Nóra kiemelte: az Igazságügyi Minisztériumnak már 140 együttműködési megállapodása van különféle állami szervekkel és cégekkel, illetve civil és segélyszervezetekkel.

A rendszer folyamatosan bővül, mivel "hisszük, hogy az áldozatsegítés területén csak összefogással, közösen tudunk eredményeket elérni" - fogalmazott.

A miniszteri megbízott a "jelenlegi és jövőbeni együttműködések az áldozatsegítés még hatékonyabb megvalósítása érdekében" témában tartott zártkörű egyeztetést követő tájékoztatón elmondta: a megbeszélés egyik kiemelt témája a kiberbűnözés volt, amely napjainkban a legelterjedtebb bűncselekménnyé kezd válni. Szólt arról, hogy minisztériumban külön munkacsoport jött létre a kiberbűnözés megfékezése és visszaszorítása, továbbá a segítségnyújtás érdekében.

Király Nóra arról is beszámolt, hogy a kecskeméti önkormányzattal egy lehetséges együttműködésről is egyeztettek, amelynek keretében a családok védelmében egy "az óvodáskorban elinduló edukálással" lépnének fel a kiberbűnözés ellen.

Engert Jakabné (Fidesz-KDNP), Kecskemét alpolgármestere elmondta: az online térben zajló bűncselekmények elleni együttműködésben egy "prevencióra épülő programsorozat" módszertanának kidolgozásában vállalnának szerepet.

A kiberbűnözés ugyanis napjainkban már minden korosztályt érint, és egy város vezetésének nagy felelőssége van abban is, hogy megvédje lakóit az áldozattá válástól - fogalmazott.

Az alpolgármester elmondta, örömmel vették a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ kialakításának tervét, és az elmúlt négy évben sikerült a város segítő szervezeteivel egy nagyon jól működő rendszert, áldozatsegítő szolgálatot felépíteni. Az együttműködésnek köszönhetően a központhoz fordulók vagy rögtön szakmai segítséget kapnak, vagy iránymutatást arra, hogy ügyük milyen intézményhez, szervhez tartozik.

A zártkörű megbeszélésen részt vett mások mellett Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kovács Ernő Bács-Kiskun vármegyei főispán, dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Salacz László, a térség fideszes országgyűlési képviselői, dr. Pataki Mariann, az ESZII igazgatója. Temesvári Ágnes, a Család- és Gyermekjóléti Központ szolgálatvezetője, dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának regionális vezetője, dr. Kovács Gábor, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Rendőrfőkapitány-helyettese, Csurka Gyula, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője, valamint a házigazda Kecskeméti Áldozatsegítő Központ koordinátora, dr. Barta Gábor.

(MTI)