Márciusban Kecskeméten is megkezdődhet a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése

Vissza a címlapra
Márciusban Kecskeméten is megkezdődhet a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtése

Szolnokon néhány napon belül, Kecskeméten pedig februárban vagy márciusban megkezdődik a konyhai zöld- és élelmiszerhulladék házhoz menő gyűjtése. A rendszert a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. és az NHSZ Zounok Zrt. működteti. Fotó: Biohulladékot begyűjtő autó Szolnokon 2024. január 19-én (MTI/Mészáros János)

Nemzetközi tapasztalatok alapján ugyanis a begyűjtött élelmiszer-hulladék mennyisége és minősége a házhoz menő rendszerrel növelhető leginkább. Így jelentősen csökkenthető a hulladéklerakók üvegházhatású gáz-kibocsátása, javítható a talaj minősége, valamint fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága.

A koncessziós hulladékgazdálkodási feladatokat ellátó MOHU társaság fokozatosan és folyamatosan vezeti be 2024-től a konyhai biohulladékok házhoz menő gyűjtését. Több helyen már februárban el tud indulni a szolgáltatás, más településeken pedig várhatóan márciusban. Budapest, Szolnok, Kecskemét, Miskolc, Debrecen, Székesfehérvár, Cegléd, Zalaegerszeg, Békéscsaba, Nagykanizsa, Tatabánya, Kaposvár, Gyula, valamint Békés társasházi övezeteiben.

MOHU vállalta, hogy 2040-ig a teljes hazai hulladékmennyiség 65 százalékát újrahasznosítja, és 10 százalék alá viszi a jelenleg az országban kiemelkedően magas, lerakásra szánt hulladékot. A társaság célja egy hatékonyan működő, egységes hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, amelynek része a szelektív hulladékgyűjtés is.

A begyűjtéssel a konyhai zöld- és élelmiszerhulladékot biogáz üzemekben hasznosítják újra, így járulva hozzá a körforgásos gazdaság kiépítéséhez. Hiszen megújuló energiaforrásként áramot és hőt állítanak elő belőle. A biogáz üzemben képződő maradék ráadásul - magas tápanyagtartalma miatt - kiváló komposztot és humusz állagú anyagot képez a mezőgazdaság számára. Különösen fontos lesz a visszagyűjtésnél, hogy minél magasabb tisztaságú anyagot tudjanak gyűjteni.

A konyhai zöld-és élelmiszerhulladékot gyűjtő kukában sokféle szerves hulladék elhelyezhető: például gyümölcsök és zöldségek maradékai, kávézacc, teafű (viszont a filter nem), fűszerek, tojáshéj, főtt ételmaradékok, pékáruk vagy épp feldolgozott élelmiszerek és húskészítmények is.

Fontos viszont, hogy nem szabad beledobni csontot, az élelmiszerek csomagolását, porzsákot, porszűrőt, papírzsebkendőt, pelenkát. Ezek, illetve az ezekhez hasonló anyagok ugyanis amellett, hogy nem komposztálhatóak, károsíthatják a hasznosítást végző gépeket. Tilos lesz továbbá a barna kukákba helyezni a fák ágait, leveleit, gallyakat, valamint kommunális hulladékot is.

k0120Download1.jpg

Elsőként Szolnokon indul a program meghatározott, társasházas részeken. Ahol január 27-én és február 3-án három helyen kezdődik meg a lakosság részére az 5 literes konyhai gyűjtőedények kiosztása.

A program bevezetéseként Szolnokon húszezer embert, azaz több mint ötezer-négyszáz családot szeretnének elérni. A programban résztvevők lakásonként egy-egy 5 literes konyhai gyűjtőedényt kapnak, amely nemcsak könnyen kezelhető, de szag- és kifolyásmentes is.

Emellett társasházak számára is kiosztanak egy-egy 120 literes barna kukát, amelyet a megszokott módon kell a ház elé kihúzni, a meghatározott napokon. Szolnokon kezdetben a barna kukát hetente egyszer, nyáron hetente kétszer fogják üríteni, havonta egyszer pedig kimosni.

(Forrás: MTI)