Már Kecskeméten is lehetséges: Szólj be a papnak!

Vissza a címlapra
Már Kecskeméten is lehetséges: Szólj be a papnak!

Szándékosan provokatív felhívás jelent meg a facebookon: Szólj be a papnak! A program leírásából pedig kiderül, hogy a Kecskeméti Református Egyházközség, Papp Attila és a Vágódeszka szervezésében minden érdeklődőt - „beszólót", kérdezőt, vitázót - várnak 2019. november 20-án, szerdán 19 és 22 óra között a Széchenyi tér 14. alatti Vágódeszka étteremben. Ahol még ingyen sör is lehetséges!

A „Szólj be a papnak!" kezdeményezés 2017 februárjában kezdődött el három debreceni keresztény gyülekezet összefogásával. A kezdeményezés célja volt és azóta is ez: egyfajta „kocsmai evangelizáció". A szervezők alkalmat szeretnének adni főleg olyanok számára, akik nem járnak templomba és gyülekezetbe, hogy a saját életük nagy kérdései kapcsán megismerkedhessenek a hagyományos, bevett egyházak képviselőinek (személyes) álláspontjával, és találkozzanak a hittel, Jézus Krisztus üzenetével.

A rendezvények egyszerre szolgálják a hitéleti ismeretterjesztést és a vitakultúra fejlesztését, valamint fórumot biztosítanak a legaktuálisabb társadalmi kérdések széleskörű, interaktív megvitatásának.

Az első debreceni alkalomnak - lásd vezető fotónkat - a fő témája a jó és a rossz problematikája, valamint a bűn és a megváltás kérdésköre volt. A program iránti érdeklődés rendkívüli sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a helyszínként megjelölt hangulatos kávéház zsúfolásig megtelt, többnyire fiatal emberekkel, és sokaknak csak állóhely jutott.

A bátor kérdezőket a házigazdák egy pohár finom házi sörrel jutalmazták - így lesz ez Kecskeméten is - így persze nem csoda, hogy záporoztak a kérdések. A beszélgetés moderátor által vezetett és kötött része után lehetőség nyílt - ezt is átveszik a kecskeméti szervezők - az egyházi személyekkel való további kötetlen személyes találkozásra és kérdések feltevésére, melyre órákon keresztül igényt is tartott a hallgatóság.

A vitasorozat azóta is sikeresen folytatódik egy debreceni sörözőben, de van már Budapesten és Szombathelyen is. A debreceni témák között volt például „Jézus Krisztus a király - tények és álhírek Isten Fia körül", a mesterséges intelligencia, a szex, a szerelem, a gyengédség kérdésköre, a karrier és a család, az egoizmus, valamint az alázat.

A debreceniek egyébként máris továbbfejlesztették a programot és néhány napja „Szólj be a püspöknek!" eseményt (fenti fotó) szerveztek. Ezen Beer Miklós (római katolikus), Bölcskei Gusztáv (református) és Gáncs Péter (evangélikus) püspököket lehetett kérdezni a „Mi haszna az egyháznak?' témakörben.

Az első kecskeméti „Szólj be a papnak! találkozó programján a téma a pénz, a business és a Biblia lesz. Csak néhány provokatív kérdés erről a témáról: Miért van az egyháznak sok pénze? Ingyen élnek a papok? Az egyház nagy üzlet? Korrumpálható az egyház? Az üzleti etikának milyen más alapjai lehetnek a hit mellett? Miért lehet sok pénze az egyháznak, ha azt írja a Biblia, hogy ne gyűjtsetek magatoknak kincseket a földön? A Bibliát átírták? A sok Biblia közül melyik az igaz? A Biblia tévedhetetlen?

Akik pedig majd akár ezeket a kérdéseket is várják:

Feczák László - Görögkatolikus pap

Hatházi Róbert - Római katolikus pap

Kis János - Evangélikus lelkész

Kuti József - Református lelkipásztor

Mike Sámuel - Baptista lelkész

Aki jól kérdez, annak - akárcsak Debrecenben - természetesen jár majd egy pohár csapolt sör.

A kecskeméti szervezők a vitasorozat megrendezését mostantól havonta egy alkalommal tervezik.

A kecskeméti "Szólj be a papnak!" program facebook oldalát IDE kattintva érheted el!