Már a hadseregben is jótékonykodnak a kecskeméti oroszlánok

Vissza a címlapra

A hadiárvák megsegítését tűzte ki egyik fő céljának az újonnan megalakult Első Honvéd Lions Club, mely a Kecskeméti Szent László Lions Club fiókklubjaként látja el jószolgálati tevékenységét. Az avatási ceremónián a Honvédelmi Minisztérium is képviseltette magát.

Az Első Honvéd Lions Club tagjainak avatást Budapesten rendezték, ahol a Honvédelmi Minisztérium részéről jelen volt Erdélyi Lajos humánpolitikáért felelős helyettes államtitkár. Az új klub elnöke Vitár Zsolt alezredes, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság parancsnokhelyettese lett. Az ünnepélyes avatási ceremónián jelent volt a Lions szövetség részéről dr. Chrabák László kormányzó, Keys Mária II. alkormányzó, Bus Gábor régió elnök - aki egyben a klub létrehozásának egyik ötletadója és koordinátora volt -, Koncsik István a szövetség kommunikációs vezetője, a volt kormányzók közül pedig Magyar László, illetve dr. Solymosiné dr. Kiss Ilona, továbbá Kissné Dr. Szabó-Kis Mária a Kecskeméti Szent László LC klub soros elnöke. Az avató ünnepségen dr. Chrabák László kormányzó az új klub számára átadta a harangot, továbbá Vitár Zsolt alezredes részére az elnöki láncot is.

Az Első Honvéd Lions Club egyelőre fiókklubként kezdi meg működését, önálló klubként pedig 20 fős taglétszám elérése után funkcionálhat. Ezt a létszámot várhatóan gyorsan eléri majd az új klub, hiszen a Lions mozgalom és a honvédség szellemisége között több kapcsolódási pontot is találhatunk. Köztudott tény, hogy a Lions Klubok Nemzetközi Szövetségét 1917-ben alapították, Chicagóban, egyik fő céljuk az I. világháború látássérült katonáinak megsegítése volt. Az Első Honvéd Lions Club is ebben az irányban indul el: a fő Lions célok mellett (vakok és gyengén látók segítése, szemszűrő és diabétesz szűrő programok szervezése), a hadiárvák helyzetét, mindennapi életüket is próbálják majd megkönnyíteni.

A Kecskeméti Szent László Lions Club több szálon kötődik a hadsereghez. A jelenlegi régió elnök Bus Gábor nyugalmazott ezredes, aki 2011-ig a Kelet-magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság parancsnoka volt, illetve a Lions Klubok Magyarországi Szövetségének kommunikációs vezetője Koncsik István, aki a legnagyobb hazai katonai hírportálok (JETfly, Háború Művészete) tulajdonosa, illetve több katonai alapítvány kurátora, a kecskeméti Dongó század tiszteletbeli tagja.

A Kecskeméti Szent László Lions Club 1997-ben alakult egy baráti társaság tagjaiból. Jelenleg 30 fő az aktív taglétszám, de több pártoló taguk és tagjelöltjük is van. Céljaik azonosak a Lions mozgaloméval: önzetlen segítséget nyújtani a sérült, beteg, elesett, boldogtalan embertársaiknak, nemzetre, vallásra politikai beállítottságra tekintet nélkül.

A nemzetközi szövetség a világ 206 országban van jelen, 46.000 klubban mintegy 1,35 millió tagot számlál. Az ENSZ és a WHO felkérésére a mozgalom egyik fő célja 1925 óta a látás megóvása és a látásukban korlátozott emberek segítése. Hazánkban 45 klub működik közel ezer taggal.

A hazai Lions közösség következő nagy megmozdulása áprilisi 27-én lesz. Ez a nap az országos Lions Nap, amikor a 45 klub az ország különböző pontján egy időben szervez jótékonysági rendezvényt. A központi program a SOTE Elméleti Orvostudományi Központjában lesz Budapesten a Tűzoltó utcában. Részletek a lionsnap.hu cím alatt.