Lezárult a homokbányai zöld város projekt

Vissza a címlapra
Lezárult a homokbányai zöld város projekt

Megújult a Kecskemét Kvarc utca és az Agyag utca közötti terület. Zöldterületi közparkkal, kerékpáros készségfejlesztő, KRESZ pályával és futópályával gazdagodott Homokbánya városrész a TOP-6.3.2-15-KE1-2016-00002 azonosító számú „Zöld város kialakítása a Homokbányán" című pályázatnak köszönhetően. A fejlesztések a Széchenyi 2020 program keretében, Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata által elnyert közel 800 millió forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatás segítségével valósultak meg.

A fejlesztések a Kvarc és Agyag utcát, a két utca között elhelyezkedő zöldterületi közparkot és az említett utcákat összekötő, közparkot határoló utat, valamint az összekötő út másik oldalán terület megosztással létrejövő - Kvarc utcával határos - ingatlant érintették. A pályázat alapvető célja az érintett területek közterületeinek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, ennek köszönhetően egy élhető és vonzó városi alközpont kialakítása volt.

A projekt fejlesztései között szerepelt út- és járdarekonstrukció, zöldfelületi fejlesztés, kültéri fitneszeszközökkel és játszótéri játékokkal ellátott pihenő-játszópark létesítése, a rekreációs területen található funkcióját vesztett épület fenntartható, energiahatékony üzemeltetést biztosító felújítása, kerékpáros készségfejlesztő pálya, KRESZ pálya és futópálya kialakítása.

Teljes szabályozási szélességében 395 méter hosszúságban megújult az Agyag utca, valamint 71 méteren rendezték a Vályogvető utca közparkkal határos szakaszának zöldfelületeit. Megépült a Kvarc utca első szakasza 225 méter hosszúságban. A Kvarc és az Agyag utcát összekötő 95 méter hosszú gyalogos- és kerékpárút is kialakításra került.

A fejlesztés eredményeként megújult egy körülbelül 500 m2-es használaton kívüli, funkcióját vesztett épület, amely egyrészt zárt helyiségeket és fedett-nyitott teret biztosít a rekreációs területen későbbiekben tervezett tevékenységek kiszolgálásához. Másrészt az épület ad majd otthont a „Bike and Coffee" létesítménynek, valamint - a kapcsolódó félig fedett résszel együtt - a KRESZ parknak.

A kellemes szabadtéri elfoglaltságokat kínáló zöldterületi fejlesztés ösztönzi a beruházókat az alulhasznosított homokbányai terület további megújításához, ezenkívül hozzájárul Homokbánya lakókörnyezetének javításához és elősegíti a városrész pozitívabb, családbarát megítélését.

További információ kérhető:

Kecskemét Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala

Pályázatkezelési és Közbeszerzési Osztály

Elérhetőség: 06 76/513-513, palyazat@kecskemet.hu

Galéria (8 kép)

Összes kép letöltése