Lépcsőzetesen indult el a távfűtés Kecskeméten

Vissza a címlapra
Lépcsőzetesen indult el a távfűtés Kecskeméten

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint éjszakára várható lehűlés miatt - a jogszabályi kötelezettségnek eleget téve - elindult a távfűtés Kecskeméten. Ahogy az elmúlt években, úgy idén is lehetőségük van a lakóközösségeknek, hogy jelezzék a szolgáltató felé, ha egyelőre nem tartanak igényt a fűtésre.

A fűtésindítás időpontjának meghatározása minden évben a vonatkozó kormányrendelet, valamint a szolgáltató üzletszabályzatának figyelembe vételével történik. Eszerint a távfűtést akkor kell elindítani, ha a külső hőmérséklet napi középértéke - az időjárás előrejelzés szerint - előreláthatólag nem haladja meg a +10 °C-ot, illetőleg a három egymást követő napon a + 12 °C-ot.

Mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései szerint az éjszakai lehűlések miatt több ilyen nap is várható, a TERMOSTAR Kft. szakemberei Kecskeméten is elindították a távfűtést.

A legkényelmesebb helyzetben azok a lakóközösségek vannak, akik már végrehajtották a fűtéskorszerűsítést. Az ilyen épületekben lakóknak ugyanis nincs más dolguk, mint hogy - a fűtésindítást és légtelenítést követően - igényeik szerint beállítsák a kívánt hőmérsékletet.

Vagy akár el is zárhatják, ha egyelőre nem kérik a fűtést.

Ahol a lakóközösség eddig nem döntött a korszerűsítés mellett, ott a lakók 2/3-ának beleegyezése esetén a közös képviselőnek kell jeleznie írásban a szolgáltató felé, ha nem igénylik a fűtést. Amennyiben nem érkezik ilyen jelzés, a hőközpontokban működő automatika fog arról gondoskodni, hogy a külső hőmérséklethez igazodjon a fűtés. Ha tehát lehűl az idő, melegek lesznek a radiátorok. Felmelegedés esetén viszont a fűtés is ehhez fog alkalmazkodni. Fontos tudni, hogy a beállítások egységesen vonatkoznak az adott társasházra. Ezért a fűtéskorszerűsítés nélküli épületeknél előfordulhat, hogy az egyik lakásban melegebb van, mint a másikban. Ennek nem a betáplált hőmennyiség az oka, hanem a lakás épülettömbön belüli elhelyezkedése, illetve benapozottsága stb. Ami szintén a fűtéskorszerűsítés mielőbb végrehajtása mellett szól.

A TERMOSTAR csapata teljes létszámmal, koncentráltan látja el feladatait ezekben a hetekben.

- Kecskemét város kiemelt közszolgáltatójaként a TERMOSTAR Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy a 2022/2023-as fűtési szezonban is a megszokott módon, zökkenőmentesen történjen a fűtésindítás - mondta el Horváth Attila ügyvezető igazgató. - Szakembereink az elmúlt hónapokban elvégezték a szükséges karbantartásokat és ellenőzréseket, ennek köszönhetően felkészülten várhattuk a hűvös idő beköszöntét. Köszönjük a közös képviselők és fűtési megbízottak munkáját! Egyúttal, kérjük, éljenek a rendelkezésre álló lehetőségekkel annak érdekében, hogy fogyasztóink energiatakarékosan, saját elvárásaiknak megfelelően vehessék igénybe a távhőszolgáltatást.

A TERMOSTAR Kft. az ellátásbiztonság további erősítése érdekében 2022/2023-ban átfogó fejlesztést valósít meg. A hazai távhőszektor legnagyobb beruházásának megvalósítása jó ütemben halad. Ennek köszönhetően a jelenlegi tervek szerint a következő, 2023/23024-es fűtési szezonban helyi megújuló energiaforrás biztosítja a hőtermeléshez szükséges fűtőanyag mintegy 70%-át, ami óriási előrelépést jelent a kecskeméti távhőrendszer energetikai függetlenségének elérésében.

FŰTÉSINDÍTÁSSAL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓK

Hogyan segíthetik a társasházak lakói a zökkenőmentes fűtésindítást?

- Ellenőrizni kell a radiátorszelepeket, hogy nyitva vannak-e. Ez szükséges ahhoz, hogy a fűtővíz minden radiátorba eljuthasson, és a légtelenítési munkákat el lehessen végezni.

- Amennyiben légtelenítésre van szükség, biztosítani kell a felső szinteken levő lakásokba való bejutást.

- A központi fűtésindítást követő két hétben a TERMOSTAR Kft. szakemberei ingyenesen végzik a légtelenítést.

Mi a teendő, ha a lakásban nem indult el a távfűtés?

Ha a radiátorok 10℃ alatti külső hőmérsékletnél - nyitott radiátorszelepek mellett - nem melegszenek, ezt a következő elérhetőségek egyikén lehet jelezni:

- E-mail cím: diszpecser@termostar.hu

- Honlap: www.termostar.hu/hibabejelento

- Telefon: 76/48-18-18

A gyors ügyintézés érdekében a bejelentéskor a következő adatok megadása szükséges:

- Fogyasztási hely azonosító (a távhőszámla felső részén található 6 jegyű szám)

- bejelentő, lakástulajdonos neve, elérhetősége,

- a lakás címe,

- az észlelt hiba rövid leírása.

Mi a teendő, ha egy-egy lakó nem igényli a fűtést?

- Fűtéskorszerűsített lakásban a lakók - a fűtés beindítása és a légtelenítés után - a radiátoroknál elzárhatják a szelepeket.

- Ahol még nem történt meg a fűtéskorszerűsítés, illetve nincsenek megfelelő elzáró szelepek, ott lakásonként nincs mód a radiátorok kikapcsolására. Ebben az esetben a Közös Képviselőhöz lehet fordulni, aki tájékoztatást ad a lehetőségekről (más a lehetőség tömbhőközpont, ill. társasházi hőközpont esetén).