Lengyel-magyar barátság napja

Vissza a címlapra
Lengyel-magyar barátság napja

A Magyar Országgyűlés 2007. március 12-i ülésnapján határozott arról, hogy március 23-át a Lengyel-Magyar Barátság Napjává nyilvánítja. Néhány nappal később a lengyel törvényhozás mindkét háza hasonló tartalmú határozatot fogadott el. Az emléknap célja, hogy országainkban ezt a napot közösen ünnepelhessük meg, tovább mélyítve a két nép közötti barátságot. (Fotó: a Tarnow-i Petőfi téren felállított székelykapu egy részlete)

A valóságban ez sokkal több ennél. A nemzeti parlamentek döntéseinek megfelelően a barátságnap évente teremti meg formálisan is annak keretét, hogy a két országban rendezvény sorozatokat, megemlékezéseket, emlékmű állításokat, konferenciákat gazdasági eseményeket rendezzenek. Ezekre egyik évben Magyarországon, a másik évben Lengyelországban kerül sor. Az események fényét emeli, hogy azt a helyszínen minden esztendőben államelnöki találkozóval is egybekötik.

Bács-Kiskun megye több települése hozott létre testvérkapcsolatot lengyelországi városokkal: Kecskemét és Wadowice, Kiskőrös és Tarnow, Kiskunfélegyháza és Rabka-Zdroj, Kiskunhalas és Nowy Sacz, Kiskunmajsa és Lublinec kapcsolattartása segíti megyénkben is a két nép közötti barátság ápolását. Kecskeméten tíz esztendővel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Karol Woytila Barátság Központ, ugyanitt a megyeszékhelyen lengyel nemzetiségi önkormányzat is működik.

Az elmúlt években több lengyel vonatkozású emlékhely is létrejött Bács-Kiskun megyében, melyek az 1944-ben a megye fölött szerencsétlenül járt lengyel felségjelet viselő szállítógépek elhunyt személyzetének állítanak emléket. Madarason a település lakossága, Bácsbokodon pedig 2014-ben Biernacki konzul úr kezdeményezte az emlékhely felállítását. Lajosmizsén a település felett az 1944. szeptember 27-én éjjel lelőtt szállítógép legénységére emlékező szobrot avattak.

A lengyel és a magyar nép kapcsolatának, a barátságnak évezredes múltja van. A másik iránti szimpátia, egymás segítése, a két népet összekötő történelmi szálak egy nagyon erős alapot képeznek, amelyre bátran lehet építeni. A XXI. század kihívásai, a világpolitika eseményei ismét nagyon szoros együttműködést tesznek szükségessé a két ország között. A 38 milliós Lengyelország a Közép-Európai térség legnagyobb állama és legjelentősebb gazdasága, amely természetes szövetségesként tekint hazánkra a visegrádi térség másik két államával együtt. A kulturális és történelmi kapcsolódások mellett a gazdasági együttműködés mind szorosabbá válásának lehetünk szemtanúi.

Napjainkban a történelem újra hasonló kihívások elé állít bennünket. Bízunk benne, hogy a veszélyhelyzet elmúltával ismét szorosabbá fűzhetjük e két testvérnép barátságát.

„Polak, Węgier, dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki."

(bacskiskun.hu)