Legalább egy évet csúszik a Mercedes kecskeméti gyárbővítése

Vissza a címlapra
Legalább egy évet csúszik a Mercedes kecskeméti gyárbővítése

Az újonnan kialakult globális gazdasági bizonytalanságok között a német autógyártóknak újra kell gondolniuk beruházási terveiket, és ennek az újratervezésnek magyarországi német autóipari érdekeltségek is kárát láthatják - írta a tekintényes Handelsblatt. A német gazdasági lap vasárnapi számában olvasható cikk címében minden benne van: A BMW-nek és a Daimlernek spórolnia kell, és visszafogni a magyar termelésbővítést - írta meg az autopro.hu (Fotó: Egy éve, 2018. június 5-én tették le a Mercedes-Benz új kecskeméti autógyárának alapkövét.)

A cikk foglalkozik a Mercedes helyzetével, és a gyártó magyarországi tevékenységével is. Közismert, hogy tavaly még nagy terveket szövögetett a gyártó Kecskeméttel, hiszen bejelentette, hogy a full flex gyár fejlesztésébe 1 milliárd eurót tesz. A "Kecskemét 2" a tervek szerint az évtized elejére elkészült volna, de most minden tovább tarthat, a bővítés lelassult.

A vállalatnál a profitmarzs 9%-ról 6%-ra esett, ezért fékezik az újabb befektetéseket. A második gyár terve ezért legalább egy évet csúszik, írta a német lap. A Mercedes bár szép eladásokat generált idén, negyedéves profitja jelentősen, 11 százalékkal csökkent.

A Handelsblatt friss adatokat is idéz: a Mercedes értékesítései például áprilisban az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 4,5%-kal alacsonyabbak. Mindezek fényében autóipari fordulópontról lehet beszélni: az egy évtizedig tartó bővülés után telítődtek a piacok. Ám a BMW és a Daimler is azzal számol, hogy az USA végül elhalasztja a büntetővám kivetését az európai autókra. Ez pedig azzal fenyeget, hogy a német gyártók amerikai piacokat veszítenek, és ennek fényében további gyártókapacitás létrehozása Magyarországon csak súlyosbítaná a problémát. A szigorúbb környezetvédelmi szabályok fényében a kilátások még komorabbak, írja a cikk.

Tény, hogy a Daimler leendő vezérigazgatója, Ola Källenius hétfőn arról beszélt, hogy a társaságnak 2025-ig jelentős lépést kell tennie a költségek lefaragása terén, konkrét részleteket azonban nem árult el. Viszont hangsúlyozta a BMW-vel elmélyítendő együttműködés fontosságát.