Látás- és mozgássérült embereket fosztott ki

Vissza a címlapra
Látás- és mozgássérült embereket fosztott ki

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli kifosztás és más bűncselekmények miatt vádat emelt egy többszörös visszaeső férfival szemben, aki látás- vagy mozgássérült emberek korlátozott védekezési lehetőségét kihasználva, a nyílt utcán vette el tőlük pénztárcájukat, illetve egy esetben egy idős asszony nyakláncát tépte ki a nyakából és szaladt el a helyszínről.

A vádirat szerint a kecskeméti férfi - az ügy vádlottja - röviddel azután, hogy korábbi fegyházbüntetéséből szabadult, 2022. február 3-án koradélután egy látássérült férfinak felajánlotta, hogy átkíséri a gyalogátkelőhelyen. Kis idő múlva egy közeli utcában megszólította, majd közölte vele, hogy a közeli élelmiszerüzletben hagyott pénztárcáját visszahozta és nyissa ki a táskáját, hogy beletegye.

A sértett ellenőrizte a táskát és abban a pénztárca meg volt, ám a vádlott kihasználva áldozata korlátozott védekezési lehetőségét, kihúzta a táska zipzárját és kivette belőle a pénztárcát, melyben bankkártya és igazolványok voltak.

Nem sokkal ezután a vádlott a nyílt utcán odament egy mozgáskorlátozott emberhez és elvette a kezében tartott pénzét. Egy másik alkalommal beszédbe elegyedett egy mozgássérült járművel közlekedő férfival és egy váratlan pillanatban kikapta kezéből a pénztárcáját, benne 100 ezer forinttal.

Végül amiatt is felelnie kell a vádlottnak, mert egy idős asszony aranyláncát hátulról megrántotta, amely így elszakadt, majd a nyaklánccal együtt elmenekült a helyszínről.

Az ügyészség a többszörös visszaeső férfit többrendbeli kifosztás bűntettével, valamint okirattal és készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétségével vádolja, ezért vele szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy feltételes kedvezménnyel nem szabadulhat.

A letartóztatásban lévő férfi ügyében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség