Kővel és baltával kétszer is összetörte a köztéri Szűzanya szobrot

Vissza a címlapra
Kővel és baltával kétszer is összetörte a köztéri Szűzanya szobrot

A Kunszentmiklósi Járási Ügyészség vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás miatt vádat emelt azzal a férfival szemben, aki Dunavecsén néhány hónap különbséggel kétszer is összetörte a körforgalomban felállított Medjugorjei Szűzanya szobrot.

A vád szerint a helybeli férfi - az ügy vádlottja - 2023. május 19-re virradóra Dunavecse belterületén, az 513-as főúton található körforgalomban ittasan egy kődarabbal megrongálta a helyi Római Katolikus Egyházközség által felállíttatott Medjugorei Szűzanya szobrot. Az ütések következtében a mintegy 120 cm magas, üreges műgyantából készült szobor feje, törzsének felső része és a bal karja teljesen letört, ezáltal a szobor helyreállíthatatlanná vált.

Miután az egyházi közösség az előző helyén új Szűzanya szobrot állíttatott, a vádlott 2023. december 31-én hajnalban a magával vitt baltával ismét többször megütötte és összetörte.

Az egyházközség tagjai számára mindkét szobor a békét jelképezte, emellett azok vallási tisztelet tárgyai voltak, melyek megrongálásával a férfi közel 1 millió forint kárt okozott.

Az ügyészség az ügyben vallási tisztelet tárgyának megsemmisítésével elkövetett rongálás bűntette miatt emelt vádat és ezért a férfival szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta. A Kunszentmiklósi Járásbíróság a bűncselekmények elkövetését beismerő vádlottat tárgyalás mellőzésével - büntetővégzésben - 2 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 4 évre felfüggesztette.

Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség