KÓTA-díjban részesültek Durányik László, Jámborné Márkus Emőke és Jámbor Zsolt

Vissza a címlapra
KÓTA-díjban részesültek Durányik László,  Jámborné Márkus Emőke és Jámbor Zsolt

2023. január 21-én tartotta idei díjátadó ünnepségét a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA. A nem hivatásos kórus-, zenekari és népzenei élet kiemelkedő képviselőinek a Magyar Kultúra Napja alkalmából nyújtották át a kitüntetést, melyet a díj 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítél oda a szervezet.

A KÓTA-díjakat számos különböző kategóriában osztják, a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismerésére. Idén 14 kategóriában 29 díjazottat ünnepeltek.

j0122Jambor.jpg

A kecskeméti  Kodály Zoltán-díjas Jámborné Márkus Emőke és Jámbor Zsolt a Kecskeméti Református Álatlános Iskolában és Gimnáziumban tanító ének-zene tanárok szakmai együttműködésének irányítói, továbbképzések, valamint Kecskemét és környéke Éneklő Ifjúság kórustalálkozóinak szervezői. Pedagógiai munkásságuk, kórusvezető tevékenységük, a kodályi hagyományok valamint a protestáns egyházzenei értékek megőrzésében kifejtett tevékenységük példaértékű.

j0122Duranyik2.jpg

A Karnagyi Díjban részesült Durányik László a MIRACULUM Gyermekkar (1996), az AURIN Leánykar (1998), az AURIN Nőikar (2006) és a 2015-ben alakult AURIN Vegyeskar alapítója és vezetője. 2006-ban az Aurin Leánykar olimpiai bajnok lett a Kínában megrendezett kórusolimpián (kategóriájukban 42 kórust utasítottak maguk mögé). 2009-ben az Aurin Leánykar Bács-Kiskun Megyei Príma díjat kapott. 2016-ban a több mint két évtizede végzett kimagasló kórusmunkájáért a Kórusok Országos Tanácsa (KÓTA) a Miraculum Gyermekkarnak és az Aurin Leánykarnak életműdíjként „KÓTA-díjat" adományozott.

Durányik László a munkája elismeréséül Kecskemét városától művészetoktatói tevékenységért, kiemelkedő nevelő-oktató munkájáért tizenötször kapott kitüntetést, Így többek között 2005-ben Kodály díjat, 2007-ben Csokonai díjat, 2012-ben Mol Tehetséggondozásért díjat és Bács-Kiskun Megye Művészeti díjat, 2019-ben Bács-Kiskun Megyei Príma díjat kapott.

Munkájuk elismeréseként 2023. január 21-én Durányik László, Jámbor Zsolt és Jámborné Márkus Emőke KÓTA-díjban részesültek.