Kosárlabda: ünnep a Sheratonban

Vissza a címlapra
Kosárlabda: ünnep a Sheratonban

Kecskemét - A tavaly alakult Mercedes-Benz Gyár Kosárlabda Akadémia csapataiban és előkészítő csoportjaiban már több mint ötszáz fiatal kosarazik - közölte Béres Tímea, az akadémia igazgatója pénteken, az évforduló alkalmából tartott ünnepségen.

A 105-szörös magyar válogatott, Euroliga-győztes, Ronchetti-kupa-győztes, 8-szoros magyar bajnok kosaras hangsúlyozta: a Kecskeméti Kosárlabda Akadémiát 2013-ban akkreditálta a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége majd az alakulás után azonnal a Mercedes-Benz lett a névadó szponzor.

Béres Tímea kiemelte: a sportág népszerűsítése, a szakmai munka színvonalának magas szintre emelése mellett cél volt az is, hogy a sportfinanszírozási lehetőségekkel élve Kecskemét sportlétesítményeit megújítsák, korszerűsítsék.

Mára már 40 munkatársával dolgozik együtt az Akadémia működtetésén, 21 csapatuknak havonta 40-50 mérkőzést rendeznek, bemutatóedzéseket edző továbbképzőket szerveznek.

Zombor Gábor (Fidesz-KDNP), Kecskemét polgármestere közös sikerként értékelte az Akadémia elmúlt egy évét. Visszaemlékezett arra, hogy a városban a megszűnés határára került kosárlabda és röplabda sportágak támogatását az önkormányzat felvállalta, melynek következtében politikai támadások kereszttüzébe került.

- Mi jóindulattal segítettünk, ezzel a jóindulattal pedig néhányan visszaéltek és ezért gyakorlatilag szétrobbant az a cég melynek keretében működtek ezek a csapatok - fogalmazott a város első embere. - Az, hogy mi volt ennek az oka, a feljelentések alapján ki fog derülni - fűzte hozzá.

Szavai szerint „kitartott egymás mellett a város, a sportszerető közönség és a sportolók" és sikerült összefogva megmenteni a város fiataljainak sportolási lehetőségeit.

Köszönet mindenkinek, aki ebben részt vett - mondta, hozzátéve, hogy nem lehet elfelejteni Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester szerepét, aki a „politikai támadások" ellenére ment előre és segítette a fiatalok sportolási lehetőségeinek a kiszélesítését.

Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének az elnöke, Szolnok fideszes polgármestere emlékeztetett Orbán Viktor 2010-ben, még miniszterelnök-jelöltként a Testnevelési Egyetemen elmondott beszédére, amelyben kijelentette: a sport stratégiai ágazat kell, hogy legyen Magyarországon.

Szalay Ferenc fontosnak nevezte, hogy bevezették a mindennapos testnevelést, a sporttámogatások összege a 2002-es 15 milliárd forinttal szemben ma már elérik a 200 milliárd forintot. A szövetség elnöke szerint, a kosárlabdasport azzal, hogy bekerült a kiemelt látványsportágak közé, a korábbi 15 millió forint támogatással szemben, ma a társasági adó által nyújtott lehetőségből 6 milliárd forint támogatáshoz jut. Ennek kétharmadát az utánpótlás nevelésére, egyharmadát létesítmények fejlesztésre fordítjuk - tette hozzá.

Szalay Ferenc szólt arról, hogy sikerült megoldani a kosárlabda „tömegesítését", mert az általános iskolák részére kiírt különböző programokban több mint 8 ezer gyerek vesz részt, a középiskolások részére kiírt versenyben több mint 400 iskola nevezett.

A MKOSZ elnöke a kecskeméti akadémiát példaértékűnek nevezte és ő is megköszönte Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester segítségét.

Elmondta, hogy az országban működő 13 kosárlabda akadémia a minőség biztosítását jelentik, melyek normál iskolai képzés mellé szervezett, nem bentlakásos intézmények.

Szalay Ferenc példaértékűnek nevezte a Béres Tímea vezetésével működő akadémiát, melynek szép jövőt jósolt.

Az ünnepségen Ekkehard Philipp, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. pénzügyi és controlling igazgatója bejelentette, hogy a német autóipari konszern kecskeméti gyára a következő évben is az Akadémia névadó szponzora lesz.

A 2013. június 13-án indult kosárlabda akadémia együttesen működteti a fiú és a leány szakágakat. A legkisebb korosztályokban érintett gyermekek még óvodás korúak, a legidősebbek pedig az NB I/B-s felnőtt bajnokságban játszó fiúk. Az akadémia 21 versenyző csapattal vesz részt a különböző korosztályos bajnokságokban, az igazolt versenyzők száma 328. Ezen kívül 12 iskolában működik előkészítő csoport, amelyekben 180 gyermek kosarazik.

keol.hu / MTI