Korszerű, hatékony főzőkonyhát avattak Homokbányán
A Bakos és Társai Bt. új Homokbányai konyhájának avatásán 2023. szeptember 26-án részt vett dr. György László, a Gazdaságvédelmi feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos, valamint Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere és Gaál József alpolgármester.
Az átadáson György László hangsúlyozta, hogy Magyarország kormánya a koronavírus kitörése óta 3.600 milliárd forinttal támogatta a magyar vállalkozások beruházásait azért, hogy meg tudják tartani a munkavállalóikat, és új munkahelyeket tudjanak létrehozni. Az államtitkár kiemelte, hogy a támogatások több mint háromnegyed része mintegy 20 ezer mikro-, kis-, és középvállalkozásnak jutott, akik között ott volt a kecskeméti közétkeztetést végző Bakos és Társa Bt. is.
Kecskemét polgármestere a köszöntő beszédében elmondta: Kecskeméten több főzőkonyha felújítása is elkezdődik a következő időszakban. A konzorciumi partnerek pedig mintegy 400 millió forintot fognak fordítani a főzőkonyhák felújítására.
A Homokbányai pályázati projekt - mely 72.6 millió forint állami és 40 millió önkormányzati támogatásban részesült - keretében egy 300 négyzetméteres, 4.000 adag előállításra alkalmas konyhát épített ki Homokbányán a Bakos és Társai közétkeztetés. A kiépítéssel a cég célja egyrészt a meglévő igényekre (2800 adag) főzés volt, másrészt munkahelyi kiszállításokat is végezve új üzleti lehetőségek és magasabb bevétel generálását kívánták elérni.
A bővülő kapacitás kihasználását segítette egy Kecskeméten elnyert közbeszerzési tender is, ami 10 éves közétkeztetési projekt, így piacszerzéssel járt, amelynek része a Lestár főzőkonyha átvétele és átalakítás, korszerűsítés utáni működtetése is.
A projektben átalakították az épület belsejét. Több kisebb helyiség és a jelenlegi főzőtér összenyitásával egy nagyobb területű 150 m²-es főzőteret és új ajtónyílásokat alakítottak ki, burkoltak, és festettek. Az átalakítás során az előírt szellőztető gépészetet is beépítették és a HACCP szerint lett kialakítva a teljes konyha.
Az átépített főzőtérbe korszerű, nagyteljesítményű előkészítő, feldolgozó, főző- sütő, hűtő és fagyasztó gépeket, eszközöket telepítettek, amelyek alkalmasak a folyamatos, nagymennyiségű étel előállítására, az alapanyagok feldolgozására, tárolására. Ezeket az eszközöket gázzal és villamos energiával működtetik. Az energia igényük egy részét pedig az épület tetejére szerelt 13 kW-os napelem-rendszer révén megújuló energiával pótolják.