Könnyebben gyógyulnak a gyerekek - mesefigurák a kecskeméti kórházban

Vissza a címlapra
Könnyebben gyógyulnak a gyerekek - mesefigurák a kecskeméti kórházban

Kecskemét - Jól ismert mesefigurákkal „öltöztették fel" a falakat a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztályon, a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Ambulancián, valamint a Koraszülött Részlegen.

A népmese napját immár tizenegy éve szeptember végén, Benedek Elek születésének évfordulója alkalmából ünnepeljük. Ebből az alkalomból zárták le szeptember 25-én, pénteken a kecskeméti kórházban a Csemetedoki mintaprojektjét. Amelynek köszönhetően kerültek a falakra a mesefigurák.

Az ünnepélyes átadáson jelent volt Dr. Zombor Gábor, Kecskeméti országgyűlési képviselője, az idei kórházi alapítványi bál fővédnöke, Dr. Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár, Mikulás Ferenc projektvezető, a Kecskemétfilm Kft. képviseletében, Boros Anikó és Zsoldos Csaba tervezők, az Arnon DC. képviselői, Szekeres Gábor technológiai menedzser, a kivitelező Jampolo Kft. képviselője, valamint Dr. Svébis Mihály, a kórház főigazgatója, Pap-Szekeres Anita ápolási igazgató asszony, Dr. Horváth Zsolt orvos-igazgató, Dr. Tálosi Gyula, a Csecsemő-és Gyermekgyógyászati osztály osztályvezető főorvosa és Dr. Kelemen Edit részlegvezető főorvos.

Az ünnepség alaphangulatát a 6 éves Nagy Ajsa Dóra egy magyar népmesével teremtette meg, majd a „felnőttek" - Dr. Zombor Gábor, Dr. Svébis Mihály, Mikulás Ferenc, Boros Anikó és Dr. Kelemen Edit - kaptak szót.

Dr. Svébis egy történetet osztott meg a jelenlévőkkel: játszószoba is van a kórházban, ahol - amikor meglátogatta - önfeledten játszottak a gyerekek. „Ők mind betegek?" - kérdezte az igazgató. Mire a válasz: „Egy részük már nem, csak nem akarnak hazamenni."

Lehet, hogy mostantól még inkább így lesz. Régi álom vált most ugyanis valóra a kórházban: karitatív összefogás eredményeként, kreatív eszközökkel a gyógyítás közegét alapjaiban megváltoztatva a gyermekgyógyászati részlegekben.

A mesékkel és rajzfilmfigurákkal egy szerethető, mesebeli tér illúzióját keltik a zárt folyosók, a vizsgálók és egyes szobák. A cél az volt, hogy az aktív, közösségi tereket és a nyugodt, altató és vizsgáló tereket a gyerekek részére is „működésbe hozzák". Létrehozva egy helyet, ahol azonosulni tudnak a doktorokkal, a gyógyítással, hogy rövid időre ők is kicsit dokik lehessenek, önmagukat is gyógyító „Csemetedokik".

Háttér:

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság az alábbi felhívást tette közzé:

„ Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe... Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az elődeinktől kapott élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket".

A Bács-Kiskun Megyei Kórház az országban elsőként valósította meg a gyermekek önfeledt gyógyulását segítő, nem csupán megjelenésében, de funkcionalitásában is egyedülálló gyógyító-környezetet alakító minta projektjét.

Az új „A" épület megvalósulásával több, mint 19 ezer négyzetméter hasznos alapterületen folyik mára a gyógyító munka. Ebben az új tömbben kapott helyet a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Osztály, a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Ambulancia és a Koraszülött Részleg.

A korszerű orvos-technológiai felszereltség mellett a kórház vezetése és dolgozói elhatározásaként a minőségi gyermek-betegellátás színvonalát szeretnék tovább emelni, a lelki és mentális tényezőkre fókuszálni.

Az új épületben rendelkezésre álló üres építészeti felületeket a gyógyulást, gyógyítást segítő mesés, tapétákkal díszítik, melyeken megjelennek a Magyar népmesék és Vízipók-csodapók rajzfilmek 40 éve ismert figurái, történetei is, tisztítható, hosszú élettartamú egyedi tapéta-technológia alkalmazásával kivitelezve.

Közismert, hogy a gyógyulás ideje milyen komoly összefüggésben van a lelki tényezőkkel. Különösen fontos kérdés ez a gyermekek esetében, akik szüleik nélkül sokszor heteket is eltöltenek e számukra ismeretlen világban, a kórházban.

 A játékos kialakítású környezetből a szülők is erőt meríthetnek. Könnyebb szívvel tudják otthagyni a kicsiket az otthonosabb szobákban. Látogatáskor, vizsgálatra várva pedig lehetőség adódik a képek kapcsán a közös mesélésre a nehéz pillanatokban is.

A dolgozók kedvére, hatékonyságára is nagy hatással lehet egy kellemesen kialakított tér, a harmonikus színek, a vidám formák és fények. A mesék jelenlétének felszabadító ereje, a természet „becsempészése" a zárt terekbe, a közös élmények, mind a figyelemelterelés eszközei lehetnek. Jó lehetőség a kicsiknek a kapcsolatteremtésben, a feloldódásban. A grafikai világ lehetőséget ad a gyermekeknek, hogy az égig érő fa hegyébe, a varázshegy csúcsára, a csodató aljára képzeletük táltos paripáján eljuthassanak.

A projekt a Kecskeméten és környékén működő vállalkozások és magánszemélyek támogató hozzájárulásából valósult meg.

Támogató cégek:

Kiemelt támogató: Duna Aszfalt Kft.

Fő támogatók: Bácsvíz Zrt., Fornetti Kft., Kész Holding Zrt, Kiskunfélegyházi Malom Kft., Linartech Autóház Kft., Malom Üzletház, Peki Restaurant Kft., Roche (Magyarország) Kft., Univer Szövetkezeti Zrt., Utazásmánia Bt., Vascular Venture Kft., Ver-bau Kft.

A felhasználási jogokat és a grafikai és design terveket a Kecskemétfilm Kft. és az Arnon DC. biztosítja.

A kecskeméti rajzfilmstúdióban 100 magyar népmesét ültettek át rajzfilmre. A világ számos országa megvásárolta. A világhálón 2 év alatt 207 országból 25 millió megtekintése volt a filmeknek. Most készül el a Magyar népmesék angol nyelvű szinkronja. A Milánói Expón szeptember 26-án a kecskeméti rajzfilmstúdió workshopot tart a magyar népmesék felhasználásával és bemutatásra kerül a népmesék angol szinkronos változata.