Komolyra fordult: Két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a kecskeméti CabTec-gyárban

Vissza a címlapra
Komolyra fordult: Két órás figyelmeztető sztrájkot tartottak a kecskeméti CabTec-gyárban

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezete (MTSZSZ) a CabTec Kft. kecskeméti telephelyén 2018. március 8-án, csütörtök délelőtt - közölte az mtszsz.hu

Mint korábban megírtuk, az MTSZSZ követelése 2018. január elsejével legalább 10,5%-os béremelést tart elfogadhatónak minden munkavállaló számára a Cabtec Kft.-nél.

A Munkáltató a szakszervezeti bérkövetelést figyelmen kívül hagyva átlagosan 5%-os egyoldalú munkáltatói intézkedéssel végrehajtandó bérfejlesztést jelentett be, a szakszervezetet pedig tájékoztatta arról, hogy további béremelésre irányuló megállapodást nem kíván kötni.

Az MTSZSZ álláspontja szerint a Munkáltató által bejelentett béremelés mértéke elfogadhatatlan.

Tekintettel arra, hogy a Munkáltató a kollektív vita lefolytatására biztosított 7 napos határidő utolsó napjának délutánjára tűzte ki a tárgyalást a szakszervezettel, az MTSZSZ nyomásgyakorlás céljából a tárgyalást megelőzően a csütörtökön 10.00-12.00 óráig a sztrájktörvényben foglalt lehetőséggel élve figyelmeztető munkabeszüntetést tartott a CabTec Kft. kecskeméti telephelyén.

A 2 órás figyelmeztető sztrájkban a termelésben dolgozók több mint fele részt vett.

A munkavállalók továbbra is kiállnak a 10,5 %-os (8%+2,5%) alanyi jogon járó bérfejlesztés mellett.

A CabTec Kft. a munkabeszüntetésben részt vevők számára méltatlan körülményeket teremtett - írta az mtszsz.hu. A nagy létszámban sztrájkoló munkavállalók részére egy maximum 20 fő befogadására alkalmas oktatótermet biztosított, így a dolgozók egy része - akik között várandós kismamák is voltak - a levegőtlen folyosón a földön ülve, összezsúfolódva voltak kénytelenek tartózkodni.

Az MTSZSZ sikeresnek ítélte meg a megmozdulást. Bíznak abban, hogy a munkavállalói nyomásgyakorlás elősegíti a tárgyalás eredményességét - írták.