Két ukrán embercsempészt fogtak el

Vissza a címlapra
Két ukrán embercsempészt fogtak el

Az ukrán férfiak összesen 37 határsértőt rejtegettek. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai mindkét gyanúsítottat őrizetbe vették.

A kiskunhalasi járőrök 2022. július 31-én 14 óra 15 perckor az 55-ös számú főút 51-es kilométerénél intézkedés alá vontak egy személyautót, amelyet egy 31 éves ukrán férfi vezetett. Az autóban további négy külföldi tartózkodott, akik szír, afgán és szomáliai állampolgárnak vallották magukat.

Negyven perccel később a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Autópálya alosztályának munkatársai - az NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának információi alapján - az M5-ös autópályán igazoltatták egy kisteherautó sofőrjét. Kiderült, hogy az ukrán férfi a járműve rakterében harminchárom határsértőt rejteget, akik afgán, pakisztáni és szomáliai állampolgárnak vallották magukat.  

A külföldi személyek sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni egyik esetben sem.

A gyanú szerint az ukrán sofőrök a határsértőknek segítséget akartak nyújtani abban, hogy Nyugat-Európába jussanak, ezért velük szemben a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt eljárást indított. Mindkét férfit előállították és őrizetbe vették.

A migránsokat – meghallgatásuk után – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.