Két ezüstérmet szerzett a magyar csapat az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Vissza a címlapra
Két ezüstérmet szerzett a magyar csapat az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Két ezüstérmet szerzett a magyar csapat az Európai Lány Informatikai Diákolimpián, amelyet a svédországi Lundban tartottak. A fotón a magyar lányok, és a két csapatvezető, köztük a kecskeméti Nagy Korina (b4). (Fotó: Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes, Keresztély Zsófia, Fülöp Csilla, Nagy Korina, Nagy Boglárka, Erdősné dr. Németh Ágnes. Forrás: Neumann Társaság)

A július 15. és 21. között rendezett megmérettetésen a világ 52 országából érkeztek versenyzők. Más informatikai diákolimpiához hasonlóan a résztvevőknek itt is programozási feladatokat kellett megoldaniuk, amelyek a lányok versenyén sem könnyebbek - közölte a Neumann Társaság az MTI-vel.

Az idei négyfős magyar delegációból ketten, Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja és Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja is ezüstérmet szerzett.

Az olimpia 185 versenyzője közül Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja és Nagy Boglárka, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a 115. és 131. helyen végeztek.

A szervezők célja, hogy a verseny révén arra bátorítsák a fiatal lányokat, hogy foglalkozzanak programozással. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy sok lány azért nem választ szakmát az infokommunikációs szektorban, mert a több évtizedes sztereotípiák miatt ma is sokan tartják ezt férfias szakmának.

A diákolimpikonok a Boston Consulting Group és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával, a Neumann Társaság tehetséggondozási programja keretében zajló foglalkozásokon készültek fel a versenyre Erdősné Németh Ágnes csapatvezető, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke és Szabó Zsanett csapatvezető-helyettes vezetésével.

MTI