Kékestetőn végeztek mérési kísérleteket a Refisek

Vissza a címlapra
Kékestetőn végeztek mérési kísérleteket a Refisek

Kecskemét - A fizikai mérések gyakorlati alkalmazásaként gravitációs, termikus és légköri kísérleteket végezhettek a Mátrában a Kecskeméti Református Gimnázium diákjai.

A diákcsoport és az őket kísérő Sikó Dezső tanár a mátraházi Református Üdülőközpont padlásterében rendezkedhetett be, a méréseket pedig Kékestetőn folytatták. Ádám Regina az Audacity programmal gravitációs ejtési méréseket végzett, Vastag Balázs a Nova adatrögzítővel a víz forráspont változását figyelte, Annus Krisztián a légnyomás változását ellenőrizte Melde csöves kísérlettel, Balogh Máté pedig a fonálinga lengésidején keresztül próbált következtetni a gravitáció állandó magasság szerinti változására.

Az időjárás nem volt kegyes hozzájuk: szél fújt, hideg volt és szemerkélt az eső a hegyen aznap éjjel. Az éjszaka folyamán az üdülőközpont vendégei közül ennek ellenére többen is csatlakoztak hozzájuk a távcsöves megfigyelések miatt. A Refisek egyöntetű véleménye szerint éjszaka csodálatos látvány nyújtott a Jupiter holdjainak észlelése, és a Mars vörös színének megtapasztalása is.