Kecskeméti távhő kompenzáció: országosan egyedülálló program az intézményi és egyéb felhasználóknak

Vissza a címlapra
Kecskeméti távhő kompenzáció: országosan egyedülálló program az intézményi és egyéb felhasználóknak

Példa nélkül álló energiatakarékossági programot hirdetett a Kecskeméten távhőt szolgáltató, többségi önkormányzati tulajdonban lévő TERMOSTAR Kft. A programba bekapcsolódó intézményi és egyéb felhasználók az energiamegtakarításuknak megfelelő 25-40%-os kompenzációt vehetnek majd igénybe Kecskemét távhőszolgáltatójától.

A program részleteit 2022. október 5-én, szerdán délután Horváth Attila, a TERMOSTAR Kft. ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón mondta el:

Mint elhangzott, az energia-veszélyhelyzetre való tekintettel, a megfizethető számlák, valamint a Magyarország Kormánya által országosan meghirdetett 25%-os gázfogyasztás-csökkentés elérése érdekében a KECSKEMÉTI TERMOSTAR Hőszolgáltató Kft. a tulajdonosi testülettel egyeztetve 2022. október 15-étől Energiatakarékossági Kompenzációs Programot hirdetett.

Mint ismert, az új Távhő árszabályozási rendelet előírásai szerint a lakossági fogyasztók továbbra is rezsicsökkentett, tehát változatlan áron vehetik igénybe a távhőszolgáltatást. Azonban az intézményi és egyéb felhasználók (nem lakossági) esetén az árak a gázár növekedésének megfelelően emelkednek.

Ezért számukra a TERMOSTAR Kft. energiatakarékossági programot hirdet. A programba bekapcsolódó felhasználók energiamegtakarításuknak megfelelő 25-40%-os kompenzációt vehetnek igénybe Kecskemét távhőszolgáltatójától.

Az országosan egyedülálló kezdeményezéssel a többségi önkormányzati tulajdonú TERMOSTAR Kft. részt vállal a megnövekedett fogyasztói terhekből a racionális energiafelhasználás ösztönzése érdekében.

Azok az érintett intézményi és egyéb (nem lakossági) fogyasztók, akik vállalják, hogy 2022. október 15-e és december 31-e között hőfelhasználásukat 25-30-35-40%-kal csökkentik az előző év azonos időszakához képest, megtakarításuknak megfelelő 25-30-35-40 %-os kompenzációban részesülnek, amely 2023. január 1-jét követően kerül jóváírásra számlájukon. A TERMOSTAR Kft. a kompenzációt villamosenergia-termelésből származó nyeresége terhére biztosítja.

i1005DSC-5838.jpg

A programban csak azok vehetnek részt, akik október 15-e előtt írásban rögzítik az erre vonatkozó megállapodást, és december 31-éig időben rendezik számláikat.

A kompenzációs program eredményeként a fogyasztói ár a kedvezményekkel csökkentve 32.590 - 40.737 Ft/GJ között alakul. Ami megegyezik azoknak a hazai távhőszolgáltatóknak a különkezelt intézményekre vonatkozó fogyasztói árával, akik geotermális energia bevonásával állítják elő a távhőt.

A TERMOSTAR Kft. munkatársai a következő napokban valamennyi érintett fogyasztóval felveszik a kapcsolatot. Annak érdekében, hogy minél több fogyasztó élhessen a kompenzációs program lehetőségével, a TERMOSTAR Kft. 2022. október 1-je helyett csak október 15-étől érvényesíti a fogyasztók felé a megemelkedett gázárhoz igazodó, új árakat. Az emiatt jelentkező anyagi terhet a Társaság magára vállalja.

FONTOS! A TERMOSTAR Kft. a megnövekedett fogyasztói terhekre való tekintettel nem él az alapdíj emelés lehetőségével.  

Az alapdíj tehát Kecskeméten valamennyi fogyasztó számára változatlan marad!

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a TERMOSTAR Kft bejelentésével kapcsolatban a következőket nyilatkozta:

A távhődij jelentős drágulása kapcsán az alábbiakról tájékoztatom Kecskemét lakosságát:

1. Szeretnék megnyugtatni mindenkit, hogy a távhődíj emelkedése a lakossági fogyasztókat közvetlenül nem érinti.

2. A távfűtött önkormányzati intézményekben:

- a bölcsődék, óvodák, idősotthonok, orvosi rendelők esetében semmilyen változás, korlátozás nem lesz,

- egyéb intézményeinknél megtakarítási intézkedéseket vezetünk be.

3. A távhőt szolgáltató, többségi önkormányzati tulajdonban lévő Termostar Kft. egyéb tevékenységéből megtermelt nyereségét az intézmények és közületek számára adható árkedvezményre fordítjuk.

4.Tekintettel arra, hogy a Termostar Kft. megújuló energia felhasználására irányuló beruházása már folyamatban van, ezért a következő fűtési szezontól várható, hogy a most megemelkedő távhődíj jelentősen csökken.

Közös cél: energiatakarékosság

A TERMOSTAR Kft. a takarékosság érdekében új műszaki megoldásokat dolgozott ki, amelyek az eddiginél is több lehetőséget kínáltak a takarékosságra. A lépcsőzetes fűtésindítás lehetőségével, a fűtési jelleggörbe igényeknek, illetve az adott épület funkciójának megfelelő beállításával sok fogyasztó élt.

Ezzel párhuzamosan a szolgáltató Kecskemét valamennyi távhőszolgáltatásban érintett lakóközösségéhez, intézményi és egyéb fogyasztójához eljuttatta Energiatakarékossági Tippek című tájékoztatóját. Amelyben a fogyasztók praktikus ötleteket kapnak arra, hogyan lehet néhány apró változtatással számottevő mennyiségű energiát megtakarítani.

Fűtéskorszerűsítés - sokrétű megoldás

Az energiamegtakarítás egyik legfontosabb eszköze a fűtéskorszerűsítés. A TERMOSTAR Kft. 25 éve támogatja szakmailag a távhőszolgáltatásban érintett épületek fűtéskorszerűsítését. Jelenleg Kecskeméten a távhős épületek mintegy 70%-a fűtéskorszerűsített. Ezeknek az épületeknek az összesített energiafogyasztása jelentősen kisebb, mint az ugyanolyan adottságokkal rendelkező, hagyományos épületeké. Ezért rendkívül fontos, hogy azok a lakóközösségek, akik még nem hajtották végre a fűtéskorszerűsítést, mérlegeljék ennek lehetőségét. Hiszen az épület, illetve a nyílászárók hőszigetelésével, és a fűtés lakásonkénti mérhetővé, szabályozhatóvá tételével már rövid távon is jelentős mennyiségű energia takarítható meg.

A TERMOSTAR Kft. továbbra is szakmai segítséggel támogatja azokat a lakóközösségeket, melyek a fűtéskorszerűsítés mellett döntenek.  

Földgáz helyett biomassza - már a következő fűtési szezontól!

i1005DSC-5863.jpg

* Fotó: A kivetítőn a TERMOSTAR Kft. épülő új biomassza fűtőműve látványterve

A jelenlegi tervek szerint a következő fűtési szezontól megkezdi működését a TERMOSTAR Kft. új biomassza fűtőműve, amely nem földgázból, hanem biomasszából állítja elő a távhőhöz szükséges hőenergiát. A jelenlegi legnagyobb hazai távhőfejlesztés keretében a Mindszenti krt.-on megvalósuló új fűtőmű üzembe állásával radikálisan csökken a távhő földgázkitettsége, ugyanakkor - az ellátásbiztonság erősítése mellett - csökkenthetővé válnak a fogyasztói költségek is!

Távhő árszabályozási rendelet

Az orosz-ukrán háború következtében kialakult energia-veszélyhelyzet és a földgáz árának ugrásszerű emelkedése miatt a hazai távhőszolgáltatók költségei is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban. Ennek érvényesítése érdekében a szeptember 30-án megjelent Távhő árszabályozási rendelet meghatározott fogyasztói körök esetén módosította a távhőszolgáltatás fogyasztói árát.

A rendelet értelmében a lakossági fogyasztók továbbra is rezsicsökkentett áron vehetik igénybe a távhőszolgáltatást. Tehát az ő esetükben nem változik sem az alapdíj, sem a hődíj. A szolgáltatást hőmennyiségi korlátozás nélkül, változatlan feltételekkel vehetik igénybe.

Az állami, önkormányzati és egyéb intézmények, valamint a gazdasági társaságok, illetve egyéb, nem lakossági fogyasztók azonban a gázár növekedésével arányos, az eddiginél jóval magasabb áron juthatnak a szolgáltatáshoz. Az intézmények a rendeletben meghatározott hatósági áron vehetik igénybe a távhőszolgáltatást, ami 54.316 Ft/GJ. Ugyanez az önköltségi ár vonatkozik az egyéb, nem lakossági felhasználókra is.