Kecskeméti kórház - Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D.

Vissza a címlapra
Kecskeméti kórház - Pro Salute Hominum plakettet kapott Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D.

Kecskemét - Magas elismerésben részesült Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D., a Bács-Kiskun Megyei Kórház Arc-, Állcsont-, Szájsebészeti és Fül-Orr Gégészeti Osztálya osztályvezető főorvosa. Pro Salute Hominum plakettel ismerte el az Astellas, azaz az „Év Orvosa Pályázat" szakmai jelöltjeit értékelő zsűri munkájában végzett tevékenységét az Astellas Pharma.

Ráadásul az elismerést éppen azt követően vehette át az osztályvezető főorvos, hogy a kecskeméti kórházban a 400. olyan műtétjét végezte el, amelyben szövetpótlás történt mikrosebészeti technikával. Az ilyen jellegű beavatkozásoknak köszönhetően ma már az ország minden részéből érkeznek betegek a kecskeméti kórházba Oberna Ferenchez.

- Ezt a módszert a világon mintegy 35-40 éve vezették be és a 80-as, 90-es években vált rutinszerűvé - magyarázta a főorvos. - Magyarországon nagy számban az Országos Onkológiai Intézetben kezdték el csinálni, de voltak előzményei máshol is, Budapesten és Szegeden is. Az Országos Intézet Fej- nyaksebészeti Osztályán, ahol én is tanultam napi gyakorlattá vált,  majd ezt a technikát fejlesztettem tovább a Szent Rókus Kórházban.  A műtéteim döntő részét   azonban már Kecskeméten végeztem.

Gyakorlatilag ez a módszer teszi lehetővé, hogy nagy kiterjedésű, általában kombinált szövethiányokat lehessen pótolni. Főként onkológiai betegeken alkalmazzuk a fej-nyak területén: többek között akár a szájüregben, a szájgaratban is. 

- Csak egyetlen példa: ha valakinek mondjuk a nyelve egy részét kell eltávolítani nyilván az lenne a legjobb, ha egy mozgó nyelvet tudnánk odatenni - magyaráz tovább a laikus újságírónak a főorvos. - Ilyen lehetőségünk azonban nincs, tehát az a célunk, hogy egy olyan felületet, tömeget adjunk, amivel a nyelv formáját, illetve a maradék területek mozgását tudjuk biztosítani. Erre alkalmas például egy olyan szabad szövet átültetése, amit az alkarról, a felkarról, vagy a combról veszünk le. Kiveszünk onnan egy önálló keringésű szövetblokkot, azt áthelyezzük a befogadó-helyre az onkológiai műtéttel egy időben, és a vérkeringését helyreállítjuk mikrosebészeti technikával, mikroszkóppal vagy nagyítószemüveg használatával végzett 1-3 mm átmérőjű erek varratával. Ez azután úgy gyógyul, mintha egy egyszerű sebzés lett volna a páciensnél. 

Kecskeméten a módszer forradalmi elterjedése azt követően indult, hogy Oberna főorvos Budapestről a városba került. E sorok írója például 2008-ban számolt be a médiában arról, hogy állkapocs csontként ültettek be egy beteg férfi jobb lábából kivett szárkapocs csontot a kecskeméti megyei kórházban. Az akkor 6 órás, szenzációs műtétet követően az 55 éves férfi beteg néhány napon belül újra rághatott. Egy másik példa az interneten található kecskeméti műtétek közül: egy kecskeméti lánynak „faragtak" szemüreget 2010-ben, amikor a szemgödör kialakítása érdekében a beteg saját arccsontját és szövetbarát anyagokat is felhasználtak. Az orvosi teamnek az agyburokról kellett a szemhéjakat felszabadítania, majd a szemprotézist beültetni. A szemhéjak belső felszínén kötőhártyákat is kialakítottak. Később még a szempillákat is beültettek.

Oberna Ferenc budapesti orvos családból származik: nagybátyja, édesanyja, nővére is orvos. A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett előbb általános orvosi, majd fogorvosi szakon. Skóciában európai arc-állcsont sebészeti vizsgát tett, a münsteri egyetemen pedig fogászati implantológiai master diplomát szerzett. Az Országos Onkológiai Intézetben, majd a Szent Rókus kórházban dolgozott, 2007 nyarán pedig Kecskemétre költözött.

- A műtéti módszert folyamatosan gyakoroljuk, fejlesztjük egy gyakorlott kecskeméti csapattal. Csak összehasonlításképpen mondom, hogy az első ilyen jellegű műtétek, amelyeket az első munkahelyemen végeztek, akár 24 óráig is tartottak. Ma már az átlag  operációs időt levittük onkológiai műtéttel együtt 5,5 órára. Ennek az a jelentősége, hogy jobbak egyrészt az eredmények is, és kevesebb a szövődmény. Gyakorlatilag minden héten el tudunk végezni egy-egy ilyen műtétet, amelyen 10-12 fős műtéti személyzet dolgozik egyidőben. Az ország összes területéről küldik hozzánk a betegeket, tehát a legnagyobb ilyen jellegű centrum ma Magyarországon a Kecskeméti Megyei Kórház Arc-, Állcsont Szájsebészeti és Fül-orr Gégészeti Osztálya. A múlt héten például Nyíregyházáról jött hozzánk páciens, a 399. betegem Budapestről érkezett, a 400. beteg kecskeméti, a jövő héten pedig szintén egy budapestit operálunk - büszkélkedik jogosan a főorvos.

Dr. Dr. Oberna Ferenc Ph.D. a tagja annak a rangos szakmai, akadémikusokból, egyetemi tanárokból álló grémiumnak mely az Astellas díj szakmai odaítéléséről dönt. Megelőzően egyébként ő maga is átvehette szakmai munkásságért az Astellas elismerést. A napokban pedig Pro Salute Hominum plakettel ismerték el a kecskeméti kórház kiváló osztályvezető főorvosának a munkásságát.