Kecskeméti kiállítás nyílt a Tihanyi Bencés Apátság galériájában pénteken

Vissza a címlapra
Kecskeméti kiállítás nyílt a Tihanyi Bencés Apátság galériájában pénteken

Barkó Ágoston szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatója, a Tihanyi Plébánia kormányzója és Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét MJV polgármestere köszöntötték 2019. július 19-én, pénteken délután a megjelenteket azon a kiállításon, melyet „Evezz a mélyre" - Kortárs keresztény művészeti gyűjtemény a Kecskeméti Katona József Múzeumból" címmel rendeztek Tihanyban. A kiállítást ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, Móra Ferenc-díjas főmuzeológus, a Kecskeméti Katona József Múzeum képzőművészeti osztályának vezetője rendezte és nyitotta meg, majd a megnyitó végén Dr. Korzenszky Richárd OSB kiérdemesült perjel mondta el gondolatait a kecskeméti tárlatról.

Két éven belül ez már a második kecskeméti kiállítás a Tihanyi Bencés Apátság galériájában: legutóbb 2107-ben másfél hónapon keresztül mutatták meg Kecskemét képzőművészeti kultúrájának egy szegmensét a Balatonnál élőknek, illetve az ott nyaralóknak.

- Utoljára 2015-ben jártam Kecskeméten és megjegyeztem a város jelmondatát. Amit mindenkinek mondok, a biciklis diákoknak is, akik tapasztalták ennek előnyeit és hátrányait: „Sem magasság, sem mélység nem rettent!" A Tihanyi Apátságról meg azt mondják, hogy a Balaton koronája, mindenhonnan látszik. Így jól kiegészítjük egymást, és köszönjük szépen mindazoknak, akik megrendezték ezt a kiállítást - mondta Barkó Ágoston.

Szemereyné Pataki Klaudia is megköszönte ifj. Gyergyádesz László művészettörténész gyűjtőmunkáját, valamint az Apátság támogatását arra, hogy két éven belül egy újabb kecskeméti kiállítást fogadnak. Majd így folytatta:

- Kecskemét sok minden miatt híres, és ezek között van a város történelmi toleranciája is. Kevés olyan város van ugyanis, ahol öt különböző vallási felekezet hét temploma található meg a főtéren, illetve a főtér közvetlen közelében. A keresztény kulturális gyökereink mélyre nyúlnak, ahogy erre a tihanyi kiállítás címe is utal: „Evezz a mélyre!"

* A fotó bal oldalán Dr. Korzenszky Richárd OSB kiérdemesült perjel, a jobb oldalon Szemereyné Pataki Klaudia, középen ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, valamint a tihanyi megnyitón megjelent alkotók.

Ifj. Gyergyádesz László, a mostani kiállítás gyűjteményalapító kurátora elmondta, hogy „a gyűjtemény elsősorban a Kortárs Keresztény Ikonográfiai Biennálékra támaszkodik, melynek első kilenc alkalma során összesen 1105 alkotást sikerült kiállítani a mindenkori zsűri után a kecskeméti Cifrapalotában. A majd két évtizede folyó módszeres gyűjtői tevékenység eredményeként a múzeum képzőművészeti gyűjteményén belül létrejött egy, a nem egyházi fenntartású magyarországi múzeumokban ma még egyedülállónak tekinthető, speciális gyűjteményi egység. A kollekció szerencsére folyamatosan gyarapodik, melynek köszönhetően az idén már túl van a 440. beleltározott tételen. Felajánlások mellett, a Nemzeti Kulturális Alap pályázatai segítségével sikerült további minőségi alkotásokkal kiegészíteni a gyűjteményt. Távlati törekvéseink közé tartozik, hogy ebből az egyre gyarapodó anyagból valamikor a későbbiekben, egy új állandó kiállítás jöhessen létre Kecskemét egyik arra méltó épületében. Addig is alapvető célunk, hogy a gyűjtemény valamennyire „élő" maradhasson, azaz ne temessük el évtizedekre a műtárgyakat a múzeumi raktárakban, hanem legyen lehetősége megtekinteni azt a jelen nagyközönsége számára is."

* Kecskemét polgármesterét a férje és a kislánya is elkísérték Tihanyba.

A gyűjtemény már számos kiállításon került bemutatásra, így egy-egy válogatást keretében látható volt Egerben (Zsinagóga Galéria); Budapesten (Klebelsberg Kultúrkúria, Vigadó, Erdős Renée Ház); Pécsen (Pécsi Galéria); Kiskunfélegyházán (Szent István templom); Szentesen (Koszta József Múzeum); Zalaegerszegen (Göcseji Múzeum). Tihanyban már a 15. ilyen tárlatra került sor, mely látogatottságban akár meg is közelítheti a Kecskeméti Múzeum eddigi legsikeresebb keresztény művészeti vendégkiállítását (Budapest, Szent István Bazilika, 56 ezer néző).

A tihanyi tárlaton látható válogatás keretében a műfajilag igen változatos gyűjteményből (textilművészet, festészet, ötvösség, zománcművészet, szobrászat) 53 alkotó 56 műve került bemutatásra: Aknay János; Aranyász Zita; Ardai Ildikó; Balanyi Károly; Bardócz Lajos; Bészabó András; Dárday Nikolett; Dobos Éva; Dréher János; Fazakas-Koszta Tibor; Ganczaugh Miklós; H. Barakonyi Klára; Henn László András; Homoki Anikó; Hús Zoltán; Jászberényi Matild; Károlyi András; Katona Júlia; Kecseti Gabriella; Kiss Márta; Kun Éva; Lencsés Ida; Madarászné Kathy Margit; Makkai Márta; Makrai Zsuzsa; Mátyássy László; Oberfrank Luca; Olajos György; Olescher Tamás; Orient Enikő; Orosz István; Osgyányi Sára; Pájer Emília; Penkala Éva; Pistyúr Imre; Prutkay Péter; Rékasy Levente; Ruczek Zsófi; Rudó Anna; Sejben Lajos; Blaise Simon Balázs; Somodi Ildikó; Stefanovits Péter; Szántó István; Szemadám György; Szemereki Teréz; Tóth Csaba; Tóth Szvetlána; Turi Endre; Vásárhelyi Kata; Vén Zoltán; Zalubel István; Zelenák Katalin.

A kiállítás megtekinthető 2019. augusztus 25-ig, naponta 9.00-tól 18.00-ig (a pénztár zárása: 17.30), vasárnap és ünnepnapokon 11.15-től 18.00-ig (a pénztár zárása: 17.30) a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban (8237 Tihany, I. András tér 1.).

Galéria (69 kép)

Összes kép letöltése