Kecskeméti fotós a mohácsi busójáráson

Vissza a címlapra
Kecskeméti fotós a mohácsi busójáráson

A mohácsi busójárás Európa egyik leghíresebb és legnagyobb hagyományőrző rendezvénye, amelyen idén a kecskeméti Tormási Ákos is fotózott a keol.hu számára. Tormási Ákos kommentárja a képeihez: "A busók nagyon jó fejek!"

A mohácsi fesztivál népszerűsége töretlen, a szervezők becslései szerint a busójárás kiemelt rendezvényei 80-100 ezer látogatót vonzanak. Az érdeklődők szórakoztatásáról idén rekordszámú, 1350 maskarás gondoskodik: a busójárás hat napja alatt 35 helyszínen 80 program várja az érdeklődőket.

A busók vasárnap kora délután csónakjaikkal a Mohács-szigetről átkeltek a Dunán. A délutáni felvonulást követően a kompról a folyó vizére bocsájtották a kimúlt telet jelképező fakoporsót, sötétedéskor pedig meggyújtják a főtéren álló, rőzséből összehordott hatalmas máglyát.

A mohácsi jelmezesek hétfőn már házról házra járva mutatják be télűző tudományukat, a húshagyókeddi zárónapon pedig újabb máglyán elégetik a zord évszakot szimbolizáló koporsót.

Mohács messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A legenda szerint a helyi sokácok furfangos ősei a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

(A szöveg forrása MTI / Fotók Tormási Ákos)

Galéria (26 kép)

Összes kép letöltése