Kecskeméti diákok Brassai Sámuel nyomában - Öt nap élményei diákszemmel

Vissza a címlapra
Kecskeméti diákok Brassai Sámuel nyomában - Öt nap élményei diákszemmel

A Határtalanul pályázat keretében az elmúlt napokban a kecskeméti Katona József Gimnázium 7. b osztályának tanulói részt vehettek egy erdélyi kiránduláson. A program a Brassai Sámuel nyomában nevet kapta.

Izgalmas és eseménydús kirándulás, tanulmányút volt. Az öt nap alatt számos helyet megnéztünk. Jártunk a Tordai hasadéknál, a Békás-szorosban, a Gyilkos-tónál, megmásztuk a Kis-Cohárd-ot, ahonnan elénk tárult a Gyilkos-tó gyönyörű látványa. Egy teljes napot szenteltünk a Bucsecs hegynek, amelyre felvonóval mentünk fel. A 2505m magasan lévő Bucsecs-fennsíkon túráztunk és megcsodáltuk a szél és az eső által létrehozott látványos alakzatokat, mint a Szfinx és a Babele.

A Szászhermány gyönyörűen felújított erődtemplomában bepillantást nyerhettünk a középkor küzdelmes hétköznapjaiba. Szent László legendáját láthattuk a bögözi templom helyreállított freskóin.

A híresztelésekkel ellentétben medvével sehol nem találkoztunk pedig a Szent Anna- tó környékén és a Mohos-láp rengetegében állítólag sok van belük. A Szent Anna-tó tisztasága lenyűgöző, hasonló a tengeréhez.

Az utolsó nap Kolozsváron megnéztük Mátyás király szülőházát, a Szent Mihály templomot, a Mátyás király emlékművet és természetesen a Brassai Sámuel Elméleti Líceum épületét is.

Ez alatt az öt nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Örülök, hogy én is ennek a programnak részese voltam. Köszönet a szervezőknek és tanárainknak!

Ki volt Brassai Sámuel?

Nyelvész, filozófus, természettudós, az „utolsó erdélyi polihisztor", az MTA tagja. Foglalkozott földrajzzal, történelemmel, statisztikával és közgazdaságtannal, a vf5 kérdéseivel, esztétikával, műkritikával is. Az oktatásügyben számos reform elindítója és előmozdítója volt; hozzájárult a korabeli tudományos eredmények népszerűsítéséhez.