Kecskeméten tartották a „Re: formáció" komplex műveltségi vetélkedő országos döntőjét

Vissza a címlapra
Kecskeméten tartották a „Re: formáció" komplex műveltségi vetélkedő országos döntőjét

A „Re: formáció" komplex műveltségi vetélkedő általános iskolásoknak rendezett országos döntőjét tartották a Kecskeméti Református Internátus Kollégium Dísztermében 2017. október 19-én, csütörtökön. A versenyen a területi középdöntőkön nyertes hat csapat vett részt: köztük volt a Kecskeméti Református Általános Iskola csapata is, akiket Telekes Tamás tanár úr készített fel a döntőre. (A fotón ők láthatók)

Korábban megírtuk, hogy a Reformáció Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oktatásért felelős Államtitkársága s az Oktatási Hivatal 2016 nyarán hirdette meg a Re: formáció - megújuló világ, valamint a Re: formáció - Kulturális kincskereső elnevezésű komplex műveltségi vetélkedőit az általános - és középiskolás diákok számára, az érdeklődés pedig óriási lett a rendezvény iránt. Már az első, online fordulóban - egy előzetes regisztrációt követően - 2016. december 5-én közel 130 iskolából, 300 csapattal 1500 diák vett részt.

Majd ezt követték májusban a területi középdöntők, amelyből egyet Kecskeméten rendeztek. A hírös várost a Kecskeméti Református Általános Iskola két csapata képviselte, rendkívüli sikerrel. Az egyik csapat első, a másik a második lett a középdöntőben. Az előbbi csapat jutott be a ma tartott országos döntőbe.

Az erőpróba írás-és szóbeli feladatokat, ezeken kívül pedig gyakorlati versenyrészeket tartogatott a csapatok számára. Valamint kifejezetten kreatív feladatokra is számítani lehetett.

Kecskemét városvezetése nevében Pászti András önkormányzati képviselő, Kecskemét MJV Közgyűlése Értékmegőrzési Bizottsága elnökhelyettese köszöntötte a versenyzőket a Kecskeméti Református Internátus Kollégium Dísztermében. Pászti András különleges bibliát hozott magával: családi ereklyéjüket, egy 1842-ben kiadott Szentírást.

Az országos döntőben a zsűri elnöke dr. Hafenscher Károly miniszteri biztos volt. A zsűri tagjai: Merklné Kálvin Mária, az Oktatási Hivatal Pedagógiai-szakmai Szolgáltatások Koordinációs Főosztálya főosztályvezetője, Krámer György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinati Oktatási Irodája irodavezetője, dr. Papp Kornél, a Magyarországi Református Egyház Zsinati Oktatási Irodája irodavezetője, és dr. Sárközy István, a Kecskeméti Református Gimnázium nyugalmazott igazgatója, Kecskemét MJV Közgyűlése Értékmegőrzési Bizottsága bizottsági tagja.

A játékmester Mandák Csaba Pál, az Evangélikus Pedagógiai Intézet pedagógiai szakértője volt.

Az országos döntőben a kecskeméti csapaton kívül Békéscsabáról, Budapestről, Pécsről, Győrből, Tiszaújvárosból érkezett általános iskolás csapatok vettek részt.

Az országos döntőben végül a budapesti Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola lett az első. A kecskeméti csapat kemény küzdelemben hajszálnyira maradt csak le a dobogóról: a negyedik helyen végeztek.