Kecskeméten készült a Cannes-i Filmfesztiválon debütáló francia animációsfilm rajzi munkálatainak jelentős része

Vissza a címlapra
Kecskeméten készült a Cannes-i Filmfesztiválon debütáló francia animációsfilm rajzi munkálatainak jelentős része

A Kecskemétfilm két éve kapcsolódott be az Oscar-díjas Michel Hazanavicius rendezésében készült La plus précieuse des marchandises (A legértékesebb áru) című egész estés animációs film munkálataiba, amely ott lesz a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában. Az alkotás rajzi munkálatainak jelentős része a kecskeméti rajzfilmstúdióban készült.

Az animátor-asszisztensi munkán kívül karakter animáció, fény- és árnyék animáció, effekt rajzolás és a film majdnem teljes kifestése készült itt, mintegy 40 munkatársuk részvételével. Mikulás Ferenc stúdióvezető megbízásából a Kecskemétfilmnél készült munkák szakmai irányítását Nagy Lajos végezte, a gyártásvezető Vécsy Vera, projektvezető Tóth László István, vezető animátor Kosaras Mihály, vezető rajzoló Réczicza Rita volt.

Az öt Oscar-díjjal kitüntetett A némafilmes rendezője évek óta dolgozik animációs filmjén, amely Jean-Claude Grumberg azonos című írásán alapul.

A dráma egy Auschwitzba deportált zsidó család ikreinek sorsát fonja össze egy lengyel erdő mélyén élő szegény és gyermektelen favágó házaspáréval. A haláltáborba tartó vonaton a fiatal apa az egyik csecsemőt kendőbe burkolja, és a vonatról a hóba dobja. A magányos favágóné, aki a vonatokat figyeli abban a reményben, hogy azok hagynak maguk után valami hasznosat, rábukkan a „csomagra", felfedezi a kislányt, majd úgy dönt, hogy hazaviszi.

Hazanavicius Grumberggel közösen írta a forgatókönyvet és készített rajzokat is hozzá. A film zenéjét az Oscar-díjas zeneszerző Alexandre Desplat jegyzi, míg a mesélő a francia színészlegenda, Jean-Louis Trintignant.

A film november 20-án kerül a francia mozikba, azután lehet majd számítani a nemzetközi - és remélhetőleg a magyarországi - forgalmazására.