Kecskeméten kapta meg a Malév színeket az Ikarus DAF 350-es

Vissza a címlapra

A Légiközlekedési Kulturális Központ 2018. február 20-án, 11 órakor Kecskeméten is bemutatja az elmúlt évben elkészült Malév Air Tours Ikarus-DAF 350-es autóbuszát, mely közel egy éven át tartó aprólékos munkával született újjá. A rekonstrukciót az ország több pontján végezték, meghatározó állomás volt viszont a kecskeméti Autó Univerzál Kft. bázisa.

A jármű itt látványos változáson ment át. Számos szerkezeti elemét újították fel, és megtörtént a várt fényezése is: az autóbusz visszanyerte eredeti Malév-festését. A cég fényezőmestere archív fotók segítségével tervezte meg az Ikarus DAF 350-es régi-új külsejét. A Légiközlekedési Kulturális Központ és az Autó Univerzál Kft. további együttműködést tervez a jövőben.

A bemutató helyszíne az Autó Univerzál Kft. bázisa lesz (6000 Kecskemét, Csáktornyai u. 4-6). Az Ikarus a délelőtt folyamán Kecskemét belvárosában pedig egy tiszteletkört is tesz majd.

A felújításról egy videó is készült, ami cikkünk alján tekinthető meg.

Az autóbuszról:

A 300-as család dizájnját Örsi Ferenc ipari formatervező álmodta meg, a végeredmény már az 1986-os frankfurti autókiállításon is óriási sikert aratott. A magas, a klímakonzolig nyúló hátfal évekkel előzte meg a korát és utat mutatott a világ autóbusz-tervezőinek, számos nyugati konstrukció is hasonló kialakítást kapott. A 350-esből később jobbkormányos modell is készült, és mintegy 100 példány került Angliába. De a 300-as sorozat a világ számos országában népszerű volt a 90-es években. Ez az autóbusz a 350-es típus 25. legyártott darabjaként, 1990 végén készült el a Malév megrendelésére, és 1991. január 11-én állt forgalomba. A felújítás során a külső elemeken több ponton előkerültek a légitársaság jellegzetes színei is.