Kecskeméten is lesz idén: 13. PsychArt 24 Művészeti Maraton

Vissza a címlapra
Kecskeméten is lesz idén: 13. PsychArt 24 Művészeti Maraton

Együtt a Világban, avagy Stigmán Innen és Túl címmel élményfestést rendeznek a pszichiátriai betegséggel élőkkel 2023. szeptember 29-én, pénteken 12.00 órától a Hírös Agóra Ifjúsági Otthon Tükörtermében.

A mentális betegségekkel élőket érintő antistigma programsorozat egyik állomása lesz a PsychArt24 művészeti maraton, melyen 24 órán keresztül fognak majd festeni a résztvevők.

Regisztrálni itt tudsz: https://kongresszusok.hu/elmenyfestes/

A WHO 2019-es jelentése szerint, a világon minden 8. ember, a munkaképes korú felnőttek 15 %-a mentális betegségben szenved.

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Pszichiátriai Osztályának és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai gyógyító munkájuk mellett küldetésüknek tekintik, hogy segítsék a pszichiátriai betegséggel élő személyek emberi méltóságának megőrzését és a mentális betegségeket megbélyegző előítéletek lebontását.

A felépülési folyamatnak fontos eleme a kreativitás, a művészi alkotó erő kibontakoztatása.

Ebben az évben egy rendhagyó, célzottan antistigma programsorozatot szerveznek, melynek során az a cél, hogy pozitív, közösségi élményt teremtsenek mentális betegséggel élők és hozzátartozóik, valamint az erre nyitott érdeklődők számára együtt, egy helyen, egy időben, egy közös valóságban.

A szervezők ezzel csatlakoznak szeptember utolsó hétvégéjén a 2023. szeptember 29-én 12.00 óra és 2023. szeptember 30án 12.00 óra között megrendezésre kerülő PsychArt 24 művészeti maratonhoz.

Szeretettel várják az érdeklődőket egy közös, örömteli alkotásra a mentális betegséggel élőket érintő antisigma programsorozat keretébe.

50 festőállvány, 25 kiló festék és 400 ecset várja az érdeklődőket. Várhatóan többszáz alkotás fog születni. A rendezvényt követően egy szakértő zsűri választja ki azokat a műveket, amelyek egy, a Moravcsik Alapítvány által szervezett, országos vándorkiállításon szerepelnek majd.

A program a mentális betegséggel élőket - és az őket kezelőket - érő megbélyegzés ellen küzd. Egy közös festés során előítéletek nélkül alkothatnak együtt a lelkes érdeklődők, a betegek, a hivatásos és amatőr alkotók.

A program alcíme: Együtt a világban - avagy stigmán innen és túl.

A program ingyenes! A szabad alkotáshoz minden eszközt biztosítanak!

Regisztráció és további részletek: https://kongresszusok.hu/elmenyfestes/

A programról bővebben itt olvashat: https://artbrut.hu/psychart24

A program kecskeméti szervezői a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház kecskeméti Pszichiátriai Osztályának és Járóbeteg Szakellátásának munkatársai és a Hírös Főnix Madár Közhasznú Egyesület, mely mentális betegséggel élők, az ő hozzátartozóik és segítésükben résztvevő szakemberek kezdeményezésére jött létre.

A 24 órás festőmaraton program fővédnöke Dr. Gondos Miklós, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Főigazgatója.

j0916plakat.jpg