Kecskemét is csatlakozik a magyar nyelv napjának központi ünnepléséhez

Vissza a címlapra
Kecskemét is csatlakozik a magyar nyelv napjának központi ünnepléséhez

A magyar nyelv napján, november 13-án közös versmondásra, vetélkedőkre, kulturális programokra készülnek a főváros mellett Kecskeméten, és további négy magyar városban – tájékoztatta az MTI-t a magyar nyelv napja vidéki rendezvényeinek koordinátora. (A fotó a tavalyi kecskeméti rendezvényen készült).

Cserép László elmondta, hogy az idei esztendőben Balatonfüred, Debrecen, Gyula, Kecskemét és Nagyszalonta városa csatlakozik a kezdeményezéshez. Hozzátette: az Anyanyelvápolók Szövetsége és a csatlakozó városok olyan programokkal készülnek erre a napra, amelyek a nyelv magyarságot összetartó erejét tükrözik.

A program koordinátora kiemelte, november 13-án, a résztvevő városok mindegyikében egy időpontban, délelőtt háromnegyed tizenkettőkor Petőfi Sándor Jó költőnek tartanak című versét szavalja több száz diák, majd élő körkapcsolásban bejelentkeznek a városok a magyar nyelv napja központi rendezvényén, amelynek helyszíne a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum.

Balatonfüred, Kecskemét, Debrecen város közös irodalmi pályázatot írt ki középiskolások számára Gyógyvizek és fürdők a huszadik század eleji vidéki Magyarországon és napjainkban címmel, amelynek az eredményhirdetése szintén a budapesti központi rendezvényen lesz – fűzte hozzá a szervező.

Cserép László elmondta azt is, hogy november 1-jétől az irodalmi műveltséget próbára tevő kvízjáték várja az érdeklődőket a furedkult.hu weboldalon. Hozzáfűzte, hogy a résztvevő városok számos önálló programmal is készülnek, író-olvasó találkozók, színpadi előadások, versfelolvasás, nyelvi játékok teszik tartalmassá a napot.

Az országgyűlés 2011-ben november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánította azzal a céllal, hogy a figyelmet ráirányítsa a szellemi-kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapját jelentő magyar nyelvre – idézte fel a szervező.

(MTI)