Katalizátorokra szakosodott banda kerül a vádlottak padjára

Vissza a címlapra
Katalizátorokra szakosodott banda kerül a vádlottak padjára

A Kecskeméti Járási Ügyészség lopás bűntette miatt három férfival szemben emelt vádat, akik sorozat jelleggel Kecskemét és Kunszentmiklós utcáin parkoló autók katalizátorait lopták el a bennük található nemesfém tartalmú alkatrészek megszerzése és értékesítése céljából.

A vádirat szerint a három kunszentmiklósi férfi nevéhez Kecskemét és Kunszentmiklós területén 13 katalizátorlopás köthető 2020 decembere és a 2021. április közepén történt elfogásuk között. A legidősebb vádlott egy kivételével valamennyi lopásban részt vett, ő végezte a katalizátorok értékesítését, majd az értük kapott pénz elosztását is. Két fiatalabb társa 4, illetve 6 esetben vett részt a lopásokban.

A vádlottak jellemzően leszakították a parkoló autók kipufogóit, majd azokról a katalizátorokat levágták azért, hogy a platinát és palládiumot tartalmazó alkatrészeit értékesítsék. Az elkövetők 10 járműből összesen 810.000,- Ft értékű katalizátort loptak el. Három alkalommal azonban nem jártak sikerrel, mivel kétszer megzavarták őket, míg egy esetben nem tudták kiszerelni a katalizátort a kiszemelt autóból.

A legidősebb vádlott a letartóztatása után bűnügyi felügyelet alá került, azonban három hónap elteltével a mozgását ellenőrző eszközt levágta magáról, a kijelölt kunszentmiklósi ingatlant elhagyta és Kecskemétre távozott. Itt értesült arról, hogy a rendőrség keresi, ezért visszaindult Kunszentmiklósra, ahol a szökése után 3 órával elfogták. A vádlott ezzel újabb bűncselekményt valósított meg és ismét letartóztatásba került.

A büntetett előéletű vádlottakat az ügyészség üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntettével, az idősebb vádlottat ezen felül fogolyszökés vétségével vádolja és mindhármójukkal szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Egyikük a mostani bűncselekményeket felfüggesztett börtönbüntetés próbaideje alatt követte el, ezért az ő esetében ennek utólagos végrehajtását is el kell rendelni. A jelenleg is fogva lévő vádlottak bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Bács-Kiskun Megyei Főügyészség