Kalocsára érkeztek a Munka Világa Fotópályázat képei

Vissza a címlapra
Kalocsára érkeztek a Munka Világa Fotópályázat képei

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BKMKIK) tizenharmadik alkalommal írta ki A munka világa című fotópályázatot.

A beérkezett pályamunkákból összeválogatott kiállítás 2022. október 3-án, hétfőn délután nyílt meg Baján, a Bácskai Kultúrpalotában, majd közel másfél hónap után onnan érkezett Kalocsára. A tárlatot a városban november 18-án, a Duna - táj Fotókör találkozóján nyitották meg, és egészen december végéig, a Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsa, Búzapiac tér 10. szám alatti rendezvénytermében látható. A kollekció ezt követően útnak indul, az újabb állomások Kecskemét és Kiskunhalas lesznek. 

A fotópályázat országos megmérettetéssé nőtte ki magát, amelyre az utóbbi években már Magyarország számos településéről érkeztek munkák. Idén 50 fotós 251 alkotását értékelte a zsűri, ezekből pedig 38-at válogattak be a kiállítás anyagába, és a képeket ezúttal is vándorkiállítás keretében tárják a szélesebb közönség elé. 

Előbb Baján mutatták be a válogatást, ott történt meg a helyezettek díjazása is. A Kalocsán is kiállított fotók a munka világának különböző mozzanatait és pillanatait mutatják be. A fotópályázat célja nem kevesebb, mint hogy az országban tevékenykedő kereskedők, ipari vállalkozások, szolgáltatók, kézművesek tevékenységét, termékeit művészi módon  jelenítse meg.

A kamara íly módon is szeretné bemutatni a szakmák szépségét, a mesterek mindennapi életét. Céluk ráirányítani a figyelmet a vállalkozások értékteremtő és munkaadói tevékenységére.

"Az első négy legjobbnak ítélt fotót, köztük a közönségdíjast külön falon állítottuk ki” - mondta Mászáros Mónika, a BKMIKIK kalocsai képviseletvezetője. 
Hozzátette:

A pályázatnak és a kiállításnak több kalocsai és Kalocsa környéki vonatkozása van, hiszen a bajai ünnepélyes megnyitón szakmai szemmel Regényi Gábor kalocsai fotóművész értékelte a tárlat anyagát, aki kezdettől fogva figyelemmel kísérte a fotópályázatot, és amelynek a tizenhárom éven át felgyűlt anyaga szerinte igazi kordokumentum.

Több fotó szereplői már nincsenek az élők sorában, és immár néhány ábrázolt szakma is erősen nosztalgikus jellegű. Épp ezért érezhető: az alkotók egykor és ma is megküzdöttek azért, hogy ezek a képek elkészülhessenek. A bíráló bizottság munkájában az uszódi Bedi Gyula fotóművész és Péjó Zoltán kalocsai fotós is évek óta, így az idén is részt vett.

A háromtagú zsűrit  Bahget Iskander Kossuth-díjas fotóművész vezette.

A díjazott alkotók, és alkotásaik:

I. díj: Gajdos Gábor – „Bejárás”

II. díj: KOLLEKCIÓ DÍJ

Sági Ági – „A karbantartó magányossága”

Sági Ági – „Tűzgolyó”

III. díj: Szabó Béla – „Kovácsok – Gyimes”

Különdíj: Gyenes Kata – „Ötvösmesterek” (Kecskemét
Városháza)

A kiállítás anyaga a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviseletének nagytermében november 21-től munkanapokon 8– 16 óráig tekinthető meg.

Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat / Bás-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara