Kajak-kenu pontot avattak a kalocsai Duna-parton

Vissza a címlapra
Kajak-kenu pontot avattak a kalocsai Duna-parton

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak- Kenu Szövetség elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő, Filvig Géza polgármester, a kivitelezés fővállalkozója részvételével ünnepélyesen felavatták a Kalocsa meszesi Duna-parton épített vízitúra megállóhely és csónaktároló épületét, amely a vízi turisztikai térképeken Kajak-Kenu Pont Kalocsa néven válhat ismertté. A régi kompkikötőhöz közeli új, önkormányzati területen épült létesítménytől azt várják, elősegíti a város, a térség vízi turizmusának fejlődését.

Filvig Géza a vendégek köszöntése után elmondta: Kalocsa Város Önkormányzata és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség konzorciumi szerződés keretében, 48 millió forint támogatási összeg felhasználásával valósította meg „A Felső- és Alsó-Duna víziturizmusának komplex fejlesztése" megnevezésű pályázathoz kapcsolódó, a Meszes-Duna-parton lévő önkormányzati tulajdonon létesített vízitúra megállóhely és csónaktároló épületét.

A polgármester hozzátette: a fejlesztés elősegíti a térség vízi turizmusának előrelépését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek. A projektnek köszönhetően várhatóan fellendül a vízi turizmus, iskolák, civil szervezetek, vállalkozások és a Duna partján nyaraló turisták mellett a folyó mentén élő családok is ismerkedhetnek majd a vízi sportokkal, a vízi élettel. Ráadásul a GINOP pályázati forrásból beszerzett korszerű túraeszközök használatával új szabadidős csoportok formálódhatnak, s egyben lehetőség nyílik a térség természeti és kulturális kincseinek felfedezésére, megismerésére is - mondta Filvig Géza.

Schmidt Gábor rámutatott: a Felső-és Alsó-Duna vízi turizmusának komplex fejlesztése" című konzorciumi pályázati projekt keretében a Felső-és Alsó-Duna szakaszain 9 vízitúra megállóhely épül vagy újul meg. Ezen helyszínek a Felső-Dunán: Komárom, Lábatlan, Esztergom és Dömös. Alsó-dunai helyszínek:Rácalmás, Dunaújváros, Bölcske, Kalocsa és Baja. Öt helyszínen infrastrukturális fejlesztésekre került sor, négy helyszínen pedig eszközfejlesztést hajtott, illetve hajt végre a konzorcium, ezzel is elősegítve a térség vízi turizmusának előrelépését, lehetőséget adva arra, hogy a szabadidő aktív eltöltéséhez a vizet és vizes mozgásformákat válasszák az emberek. Fontos pályázati elv, hogy a megállóhelyek fejlesztésén keresztül a különböző „jármódok,"a kerékpáros, kézi hajtású vízi eszköz, lovas, természetjárás közötti kapcsolat is fejlődjön.

Filvig Géza az avatószalag közös átvágására Schmidt Gábort és Font Sándort kérte fel, az esemény az épület bejárásával, a beszerzett új eszközök megtekintésével ért véget.